Пилешкото и гъбите се мариноват със смес от подправки, лимонова кора и чесън, след което се нанизват на шишове заедно с парчета ананас.  Сервират се върху тънък хляб с лют сос от печени зеленчуци. Вкусът си заслужава труда определено!

Продукти

  • 2 с.л. семена кимион
  • 2 с.л. семена кориандър
  • 1 с.л. зърна черен пипер
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 2 лимона, настъргана кора и сок
  • 2-5 скилидки чесън
  • 3 с.л. зехтин
  • ½ ч.л. сол
  • 12 пилешки бутчета (без кожа и кости)
  • 8 гъби Портобело
  • 1 малък ананас
  • За соса:
  • 3 червени люти чушки
  • 1 глава лук
  • 3 домата
  • 1 ч.л. червен винен оцет
  • зехтин

Начин на приготвяне:

  • 1. Подгответе барбекюто с 2 зони – с директен и с индиректен огън. Въглените, които се поставят само в зоната с директен огън, са готови, когато станат сиви и се покрият с пепел.
  • 2. За соса поставете главата лук върху скарата, на директен огън, заедно с лютите чушки. Доматите поставете върху индиректен огън. Може да поставите парче дърво върху въглените за пушен аромат. Затворете капака на барбекюто и печете зеленчуците 10-15 минути. Печените зеленчуци поставете в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете за 5-10 минути да се задушат, за да се обелят по-лесно.
  • 3. За маринатата сложете в хаванче семената кимион и кориандър по-фино. Сложете зърната черен пипер и ги счукайте по-едро. Добавете настърганата кора на 2 лимона и цели обелени скилидки чесън. Стрийте отново. Накрая добавете куркумата, пушения червен пипер и лимоновия сок и разбъркайте добре.
  • 4. Разделете маринатата в две купи – за пилето и за гъбите. Поръсете щедро пилешкото месо с морска сол, от всички страни. След това го оваляйте добре в маринатата. Почистете гъбите със суха четка и поставете марината във вътрешността им. След това ги обърнете наобратно и ги намажете със зехтин. Оставете пилето и гъбите настрани, да се мариноват.
  • 5. Поставете изпечените зеленчуци в купа и ги покрийте с прозрачно фолио, за да се задушат.
  • 6. Отрежете дебело долната част и горната част с дръжката на ананаса – те ще са за пилето. Средната част разрежете на две – тя ще е за гъбите.
  • 7. На 3 метални шиша забодете долната част на ананас. Върху нея подредете пилешкото месо. Накрая поставете горната част с дръжката, да притисне месото отгоре. Поставете шауармата на края на зоната с директен огън и печете 50 минути, като я обръщате на всеки 5 минути. Прехвърлете шауармата върху дъска и поръсете със сол и лимонов сок. Оставете да си почине 5 минути.
  • 8. На 3 метални шиша забодете едното средно парче ананас. Върху него набодете гъбите, една по една, с изпъкналата част надолу. Накрая поставете второто парче ананас и притиснете. Поставете шауармата върху директен огън и печете 35 минути, като обръщате от време на време.
  • 9. Обелете печените зеленчуци и ги поставете в купа. Добавете оцет, зехтин, сол и черен пипер и пасирайте сместа.
  • 10. Свалете пилешкото и гъбите от шишовете и ги нарежете на парченца. Обелете и нарежете и ананаса на кубчета. Върху тънки питки сложете месо или гъби, кубчета ананас и поръсете с лют сос.

Свързани рецепти

Виж всички