Шауарма с пиле и гъби
Рецепта от: Нико Рейнолдс
Пилешкото и гъбите се мариноват със смес от подправки, лимонова кора и чесън, след което се нанизват на шишове заедно с парчета ананас. Сервират се върху тънък хляб с лют сос от печени зеленчуци. Вкусът си заслужава труда определено!
Продукти
- 2 с.л. семена кимион
- 2 с.л. семена кориандър
- 1 с.л. зърна черен пипер
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 2 лимона, настъргана кора и сок
- 2-5 скилидки чесън
- 3 с.л. зехтин
- ½ ч.л. сол
- 12 пилешки бутчета (без кожа и кости)
- 8 гъби Портобело
- 1 малък ананас
- За соса:
- 3 червени люти чушки
- 1 глава лук
- 3 домата
- 1 ч.л. червен винен оцет
- зехтин
Начин на приготвяне:
- 1. Подгответе барбекюто с 2 зони – с директен и с индиректен огън. Въглените, които се поставят само в зоната с директен огън, са готови, когато станат сиви и се покрият с пепел.
- 2. За соса поставете главата лук върху скарата, на директен огън, заедно с лютите чушки. Доматите поставете върху индиректен огън. Може да поставите парче дърво върху въглените за пушен аромат. Затворете капака на барбекюто и печете зеленчуците 10-15 минути. Печените зеленчуци поставете в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете за 5-10 минути да се задушат, за да се обелят по-лесно.
- 3. За маринатата сложете в хаванче семената кимион и кориандър по-фино. Сложете зърната черен пипер и ги счукайте по-едро. Добавете настърганата кора на 2 лимона и цели обелени скилидки чесън. Стрийте отново. Накрая добавете куркумата, пушения червен пипер и лимоновия сок и разбъркайте добре.
- 4. Разделете маринатата в две купи – за пилето и за гъбите. Поръсете щедро пилешкото месо с морска сол, от всички страни. След това го оваляйте добре в маринатата. Почистете гъбите със суха четка и поставете марината във вътрешността им. След това ги обърнете наобратно и ги намажете със зехтин. Оставете пилето и гъбите настрани, да се мариноват.
- 5. Поставете изпечените зеленчуци в купа и ги покрийте с прозрачно фолио, за да се задушат.
- 6. Отрежете дебело долната част и горната част с дръжката на ананаса – те ще са за пилето. Средната част разрежете на две – тя ще е за гъбите.
- 7. На 3 метални шиша забодете долната част на ананас. Върху нея подредете пилешкото месо. Накрая поставете горната част с дръжката, да притисне месото отгоре. Поставете шауармата на края на зоната с директен огън и печете 50 минути, като я обръщате на всеки 5 минути. Прехвърлете шауармата върху дъска и поръсете със сол и лимонов сок. Оставете да си почине 5 минути.
- 8. На 3 метални шиша забодете едното средно парче ананас. Върху него набодете гъбите, една по една, с изпъкналата част надолу. Накрая поставете второто парче ананас и притиснете. Поставете шауармата върху директен огън и печете 35 минути, като обръщате от време на време.
- 9. Обелете печените зеленчуци и ги поставете в купа. Добавете оцет, зехтин, сол и черен пипер и пасирайте сместа.
- 10. Свалете пилешкото и гъбите от шишовете и ги нарежете на парченца. Обелете и нарежете и ананаса на кубчета. Върху тънки питки сложете месо или гъби, кубчета ананас и поръсете с лют сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Люк Нгуен
Виетнамски ориз с пиле