Сандвич с пържола и мармалад от бекон
Рецепта от: Маркъс Уеринг
Със съчетанието от пикантност и сладост, мармаладът от бекон е идеалното допълнение към печените на скара говежди пържоли. Всичко това поднесено в питка чабата. Запазете остатъка от месото в хладилник, за още сандвичи.
Продукти
- 2 бр. говежди пържоли от филе (4 см дебелина, със сланина)
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. сол
- 1 ч.л. едър лют червен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. едро счукани зърна черен пипер
- 1 голяма чабата
- 2 с.л. дижонска горчица
- 2 с.л. майонеза
- 200 г рукола или зелена салата
- За мармалада:
- 200 г панчета
- 200 г суров бекон
- 2 глави бял лук
- 6 скилидки чесън
- 2 червени люти чушки
- 2 с.л. бърбън уиски
- 2 с.л. кленов сироп
- 200 г тъмнокафява захар
- черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. За мармалада от бекон нарежете на дребни кубчета панчетата и бекона и ги запържете в силно загрят тиган, докато мазнината им се отдели, а парченцата станат хрупкави. Извадете бекона и панчетата с решетеста лъжица и оставете мазнината в тигана.
- 2. Обелете и нарежете лука на ситно и го сипете в тигана с мазнината от бекона и панчетата. Добавете нарязания на тънки филийки чесън, както и нарязаните на тънки лентички люти чушки (без семки и дръжки). Овкусете с прясно смлян черен пипер. Разбъркайте и гответе до омекване, на умерен огън. След това добавете бърбъна и изчакайте алкохола да се изпари. Добавете кленовия сироп и захарта. Разбъркайте, върнете запържените бекон и панчета и гответе 20 минути, докато сместа стане гъста и лепкава.
- 3. Запалете огън за скарата и изчакайте да се образува жарава.
- 4. Направете разрези в мазната част на пържолите (месото задължително трябва да е на стайна температура). Поръсете ги със зехтин и хубаво го втрийте в месото. В купичка смесете двата червен пипер, сол и черен пипер и разбъркайте. Втрийте подправките в пържолите.
- 5. Поставете пържолите върху скарата и печете по 3 минути от всяка страна, включително и отстрани. Прехвърлете ги в чиния и ги оставете да починат за 3-5 минути.
- 6. Разрежете чабатата на две, по дължина. Поръсете всяка половина със зехтин и запечете върху скарата. След това натъркайте вътрешната страна на хляба с разрязана наполовина скилидка чесън.
- 7. Намажете долната и горната част на хляба с горчица. Нарежете пържолите на резени и ги подредете върху долната част на хляба. Отгоре поръсете равномерно мармалад от бекон, а върху него рукола. Сипете малки лъжички майонеза и захлупете сандвича. Нарежете на четири и сервирайте, докато е топло.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Стоян и Лора
Фиакър гулаш
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Нико Рейнолдс
Двоен чийзбургер с бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Сандвич с печена пържола
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори