Маркъс Уеринг

Маркъс Уеринг

 

Маркъс Уеринг е един от най-уважаваните и известни готвачи и ресторантьори във Великобритания.

Маркъс е роден през 1970 г. в Саутпорт, Ланкашир. Той е син на търговец на плодове и зеленчуци и започва да работи при баща си още на 11-годишна възраст. В гимназията открива, че има талант за готвене, затова отива да учи в колежа на Саупторт, където завършва тригодишен курс по кетъринг.  Кулинарната си кариера Маркъс започва на 18 години, а първата си звезда „Мишлен“ получава на 26. През последните 35 години той създава някои от най-известните ресторанти на Лондон.

Първият ресторант, който отваря Маркъс заедно с жена си Джейн през 2008 г., е Marcus Wareing (известен само като „Маркъс“) в лондонския хотел The Berkeley. Ресторантът е носител на звезда „Мишлен“, но затваря врати през 2023 г. През 2011 г. Уеринг отваря The Gilbert Scott - елегантен ресторант и бар в хотел St Pancras Renaissance. След 10 успешни години, ресторантът затваря врати през 2021 г. В момента Маркъс работи по няколко нови проекта, за които ще се разбере повече през настоящата 2024 г.

През есента на 2014 г. Маркъс се включва в телевизионното предаване MasterChef: The Professionals (UK) като съдия и ментор на новото поколение кулинарни таланти. През 2022 г. Маркъс прави дебют със собствено кулинарно предаване „Историите на Маркъс Уеринг от кухнята в градината“ (Marcus Wareing’s Tales from a Kitchen Garden). В десетте епизода на предаването Маркъс се гмурва в света на отглеждането на животни, зеленчуци и плодове и се среща с фермери, градинари, които произвеждат едни от най-добрите храни във Великобритания. Второто му телевизионно предаване Marcus Wareing at Christmas излиза през 2023 г.

Маркъс Уеринг е автор на 9 кулинарни книги, сред които Marcus Everyday, New Classics, Marcus at Home и най-новата от тях – Marcus’ Kitchen.

От 2021 г. Маркъс си партнира с водещата компания в областта на кулинарните услуги Compass Group чрез ‘Forward with Marcus Wareing’ - собствена обучителна програма , участниците в която се запознават с различни аспекти на модерната кулинария.

Маркъс е поддръжник на редица благотворителни организации, сред които The Nicholls Spinal Injury Foundation, Action Against Hunger, GOSH, MENCAP, Help for Heroes, The British Red Cross и др.

Маркъс разделя времето си между Лондон и Съсекс, заедно със съпругата си Джейн и трите им деца.