Салата с поширано пиле и сос "Мускетар"
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
За тази фина и леко пикантна салата първо се пошира пилето. След това то се накъсва на парченца и към него се добавят зеленчуци. Ролята на обединител играе сосът "Мускетар". Салатата се сервира в листа от маруля.
Продукти
- 1.8 -2 кг пиле
- букет гарни – праз, дафинови лист, мащерка, магданоз
- 1 глава лук
- 1 морков
- 3 стъбла селъри
- 10 зърна бял пипер
- 10 зърна черен пипер
- 150 мл бяло сухо вино
- сол
- За соса:
- 2 глави лук шалот
- 125 мл червено вино
- 125 мл телешки бульон
- щипка червен пипер Espelette
- 2 жълтъка от свободно отглеждани кокошки
- 1 с.л. дижонска горчица
- 1 с.л. бял винен оцет
- 250 мл растително олио
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. В голяма тенджера поставете цялото пиле, (предварително изкормено и почистено) с гърдите нагоре. Добавете обеления морков, обелената и разрязана наполовина глава лук и нарязаните на големи парчета стъбла селъри. Залейте пилето с вода.
- 2. Направете букет гарни като между два листа от зелената част на стрък праз поставите стръкове мащерка, магданоз и дафинов лист и ги завържете с канап. Добавете букета във водата заедно със зърната бял и черен пипер. Добавете сол, захлупете и оставете водата да заври. Варете пилето на умерен огън 15 минути. Обърнете пилето наобратно и варете още 12 минути на слаб огън. Изключете котлона и оставете пилето да се готви от остатъчната топлина и пара, докато изстине.
- 3. За соса нарежете лука на ситно и го сложете в касеролка. Залейте го с червеното вино и оставете то да се изпари. Добавете бульона и щипка червен пипер. Гответе докато консистенцията стане лепкава. Овкусете със сол и черен пипер и дръпнете от огъня.
- 4. Направете майонеза като разбиете жълтъците с оцет, сол и черен пипер с помощта на тел. Добавете олиото на тънка струйка, при непрекъснато разбиване, докато се получи емулсия. Добавете сварения лук и разбъркайте.
- 5. Обезкостете пилето и нарежете месото на малки парченца. Сварените зеленчуци нарежете на същите парченца като големина. Смесете ги. Добавете соса „Мускетар“ и разбъркайте добре.
- 6. Сервирайте салатата с пилешко месо в листа маруля.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Ейнсли Хариът
Мариновано пилешко с гъби и лук
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос