За тази фина и леко пикантна салата първо се пошира пилето. След това то се накъсва на парченца и към него се добавят зеленчуци. Ролята на обединител играе сосът "Мускетар". Салатата се сервира в листа от маруля.

Продукти

  • 1.8 -2 кг пиле
  • букет гарни – праз, дафинови лист, мащерка, магданоз
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 3 стъбла селъри
  • 10 зърна бял пипер
  • 10 зърна черен пипер
  • 150 мл бяло сухо вино
  • сол
  • За соса:
  • 2 глави лук шалот
  • 125 мл червено вино
  • 125 мл телешки бульон
  • щипка червен пипер Espelette
  • 2 жълтъка от свободно отглеждани кокошки
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. бял винен оцет
  • 250 мл растително олио
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма тенджера поставете цялото пиле, (предварително изкормено и почистено) с гърдите нагоре. Добавете обеления морков, обелената и разрязана наполовина глава лук и нарязаните на големи парчета стъбла селъри. Залейте пилето с вода.
  • 2. Направете букет гарни като между два листа от зелената част на стрък праз поставите стръкове мащерка, магданоз и дафинов лист и ги завържете с канап. Добавете букета във водата заедно със зърната бял и черен пипер. Добавете сол, захлупете и оставете водата да заври. Варете пилето на умерен огън 15 минути. Обърнете пилето наобратно и варете още 12 минути на слаб огън. Изключете котлона и оставете пилето да се готви от остатъчната топлина и пара, докато изстине.
  • 3. За соса нарежете лука на ситно и го сложете в касеролка. Залейте го с червеното вино и оставете то да се изпари. Добавете бульона и щипка червен пипер. Гответе докато консистенцията стане лепкава. Овкусете със сол и черен пипер и дръпнете от огъня.
  • 4. Направете майонеза като разбиете жълтъците с оцет, сол и черен пипер с помощта на тел. Добавете олиото на тънка струйка, при непрекъснато разбиване, докато се получи емулсия. Добавете сварения лук и разбъркайте.
  • 5. Обезкостете пилето и нарежете месото на малки парченца. Сварените зеленчуци нарежете на същите парченца като големина. Смесете ги. Добавете соса „Мускетар“ и разбъркайте добре.
  • 6. Сервирайте салатата с пилешко месо в листа маруля.

Свързани рецепти

Виж всички