В тази рецепта може да замените пилешкото месо с късчета свинско или сладки картофи, нарязани на едро, ако искате да приготвите вегетариански вариант.

Продукти

  • 8 пилешки бутчета (без кости и кожа)
  • 1 с.л. олио
  • За маринатата:
  • 2 с.л. кокосово мляко
  • 1 с.л. червена тай къри паста
  • 2 с.л. фъстъчено масло
  • 1 с.л. рибен сос
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. мека кафява захар
  • За соса:
  • 400 мл кокосово мляко (без 2 с.л.)
  • 3 с.л. фъстъчено масло
  • 2 с.л. червена тай къри паста
  • 1 с.л. рибен сос
  • 1 с.л. соев сос
  • 2 с.л. мека кафява захар
  • 1 ч.л. паста от тамаринд
  • За сервиране:
  • 200 г сварен ориз
  • 4 бр. бок чой
  • 50 г печени солени фъстъци
  • шепа кориандър
  • резени лайм

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа поставете пилешкото месо. Добавете продуктите за маринатата – червената къри паста, фъстъченото масло, захарта, рибния и соевия сос и 2 с.л. кокосова сметана (най-горната част от консерва кокосово мляко). Разбъркайте много добре. Пресипете всичко в съд с капак и поставете хладилник най-малко за ½ час, но най-добре за 1 нощ.
  • 2. Сварете ориз в оризоварка или в тенджера, като сипете 1 част ориз и 2 части вода. Посолете и захлупете, гответе на слаб огън.
  • 3. Разрежете всяка глава бок чой на две, по дължина. Поставете ги в допълнителна кошница, над ориза в оризоварката или директно върху ориза в тенджерата и захлупете, за да се сготви от парата.
  • 4. За соса смесете всички съставки в купа и разбъркайте много добре.
  • 5. Сипете 2 с.л. олио в тенджера и го загрейте. Извадете пилешкото от маринатата и го запечатайте от двете страни, до тъмнокафяв цвят. Ако е необходимо, работете на порции.
  • 6. Добавете соса при пилето, изсипете остатъка от кокосово мляко и разбъркайте. Намалете силата на огъня и гответе 45 минути, без капак.
  • 7. В хаванче счукайте белените солени фъстъци.
  • 8. Сервирайте варен ориз с пиле сатай и бок чой. Поръсете с листа кориандър, фъстъци и сок от лайм.

Свързани рецепти

Виж всички