Пиле сатай с ориз и бок чой
Рецепта от: Донал Скиан
В тази рецепта може да замените пилешкото месо с късчета свинско или сладки картофи, нарязани на едро, ако искате да приготвите вегетариански вариант.
Продукти
- 8 пилешки бутчета (без кости и кожа)
- 1 с.л. олио
- За маринатата:
- 2 с.л. кокосово мляко
- 1 с.л. червена тай къри паста
- 2 с.л. фъстъчено масло
- 1 с.л. рибен сос
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. мека кафява захар
- За соса:
- 400 мл кокосово мляко (без 2 с.л.)
- 3 с.л. фъстъчено масло
- 2 с.л. червена тай къри паста
- 1 с.л. рибен сос
- 1 с.л. соев сос
- 2 с.л. мека кафява захар
- 1 ч.л. паста от тамаринд
- За сервиране:
- 200 г сварен ориз
- 4 бр. бок чой
- 50 г печени солени фъстъци
- шепа кориандър
- резени лайм
Начин на приготвяне:
- 1. В купа поставете пилешкото месо. Добавете продуктите за маринатата – червената къри паста, фъстъченото масло, захарта, рибния и соевия сос и 2 с.л. кокосова сметана (най-горната част от консерва кокосово мляко). Разбъркайте много добре. Пресипете всичко в съд с капак и поставете хладилник най-малко за ½ час, но най-добре за 1 нощ.
- 2. Сварете ориз в оризоварка или в тенджера, като сипете 1 част ориз и 2 части вода. Посолете и захлупете, гответе на слаб огън.
- 3. Разрежете всяка глава бок чой на две, по дължина. Поставете ги в допълнителна кошница, над ориза в оризоварката или директно върху ориза в тенджерата и захлупете, за да се сготви от парата.
- 4. За соса смесете всички съставки в купа и разбъркайте много добре.
- 5. Сипете 2 с.л. олио в тенджера и го загрейте. Извадете пилешкото от маринатата и го запечатайте от двете страни, до тъмнокафяв цвят. Ако е необходимо, работете на порции.
- 6. Добавете соса при пилето, изсипете остатъка от кокосово мляко и разбъркайте. Намалете силата на огъня и гответе 45 минути, без капак.
- 7. В хаванче счукайте белените солени фъстъци.
- 8. Сервирайте варен ориз с пиле сатай и бок чой. Поръсете с листа кориандър, фъстъци и сок от лайм.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Примож Долничар
Пилешки рула с прошуто и сирене
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд