Лазаня с манатарки
Рецепта от: Микела Киапа
Чудесна рецепта за вегетарианска лазаня! Плънката е от гъбено рагу, а корите за лазанята са по Ваш изобр - пресни или сухи. Поднесете със зелена салата.
Продукти
- 500 г кори за лазаня
- 30 г сушени манатарки
- 600 мл гореща вода
- зехтин
- 1 глава лук
- 200 г кафяви печурки
- 1 скилидка чесън
- 4 с.л. доматено пюре
- 1 кубче органичен гъбен бульон
- 100 г пармезан
- 20 г масло
- 2 с.л. сметана
- За белия сос:
- 80 г брашно
- 80 г масло
- 800 мл прясно мляко
- сол и черен пипер
- щипка прясно настъргано индийско орехче
Начин на приготвяне:
- 1. Сложете сушените манатарки в купа и ги залейте с гореща вода. Оставете ги за 10 минути. След това ги извадете, а водата прецедете и запазете.
- 2. За гъбеното рагу нарежете лука на ситно, а печурките - на тънки филийки. Загрейте 2 с.л. зехтин в тенджера и запържете лука и гъбите за кратко. Добавете прецедените и нарязаните сушени гъби. Добавете и нарязаната на ситно скилидка чесън.
- 3. Добавете водатаа от сушените гъби и разбъркайте. Натрошете кубчето бульон и добавете доматеното пюре. Разбъркайте добре. Намалете силата на огъня, захлупете тенджерата и гответе 20-30 минути, докато соса се сгъсти.
- 4. Овкусете соса със сол и черен пипер и добавете течна или заквасена сметана, по желание. Разбъркайте.
- 5. За белия сос разтопете маслото в тенджера и добавете брашното. Запържете го за 3-4 минути, като разбърквате с помощта на дървена лъжица. Изключете котлона и добавете прясното мляко, като разбърквате с помощта на тел. Включете котлона отново и продължете разбъркването до гладкост на соса. Настържете щипка индийско орехче. Щом се появят балончета, дръпнете от огъня.
- 6. На дъното на тава сипете 1 с.л. бял сос и го разстелете. Подредете 1 ред от кори за лазаня /пресни или сухи/. Върху тях нанесете слой бял сос, а след това тънък слой гъбено рагу. Поръсете с пармезан. Подредете втори ред от кори за лазаня. Повторете подредбата до изчерпване на гъбеното рагу. Последният слой кори намажете с бял сос и поръсете с пармезан. Поръсете и със съвсем малки бучици масло. Печете лазанята в предварително агрята фурна на 180 градуса 35-40 минути.
- 7. Поднесете парче лазаня с гарнитура от зелена салата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Марк Мориарти
Зелени фусили
Рецепти Рейчъл Ку
Ригатони с гъби
Рецепти Микела Киапа
Сос "Болонезе" с боб
Рецепти Микела Киапа
Паста с риба тон, рукола и лимон
Рецепти Донал Скиан
Паста от нахут с болонезе от карфиол и гъби
Рецепти Силвия Колока
Спагети със суров доматен сос
Рецепти Гордън Рамзи
Паста с аншоа, домати и чили
Рецепти Донал Скиан
Букатини със зеле и бекон
Рецепти Стоян и Лора
Млинци