Чудесна рецепта за вегетарианска лазаня! Плънката е от гъбено рагу, а корите за лазанята са по Ваш изобр - пресни или сухи. Поднесете със зелена салата.

Продукти

  • 500 г кори за лазаня
  • 30 г сушени манатарки
  • 600 мл гореща вода
  • зехтин
  • 1 глава лук
  • 200 г кафяви печурки
  • 1 скилидка чесън
  • 4 с.л. доматено пюре
  • 1 кубче органичен гъбен бульон
  • 100 г пармезан
  • 20 г масло
  • 2 с.л. сметана
  • За белия сос:
  • 80 г брашно
  • 80 г масло
  • 800 мл прясно мляко
  • сол и черен пипер
  • щипка прясно настъргано индийско орехче

Начин на приготвяне:

  • 1. Сложете сушените манатарки в купа и ги залейте с гореща вода. Оставете ги за 10 минути. След това ги извадете, а водата прецедете и запазете.
  • 2. За гъбеното рагу нарежете лука на ситно, а печурките - на тънки филийки. Загрейте 2 с.л. зехтин в тенджера и запържете лука и гъбите за кратко. Добавете прецедените и нарязаните сушени гъби. Добавете и нарязаната на ситно скилидка чесън.
  • 3. Добавете водатаа от сушените гъби и разбъркайте. Натрошете кубчето бульон и добавете доматеното пюре. Разбъркайте добре. Намалете силата на огъня, захлупете тенджерата и гответе 20-30 минути, докато соса се сгъсти.
  • 4. Овкусете соса със сол и черен пипер и добавете течна или заквасена сметана, по желание. Разбъркайте.
  • 5. За белия сос разтопете маслото в тенджера и добавете брашното. Запържете го за 3-4 минути, като разбърквате с помощта на дървена лъжица. Изключете котлона и добавете прясното мляко, като разбърквате с помощта на тел. Включете котлона отново и продължете разбъркването до гладкост на соса. Настържете щипка индийско орехче. Щом се появят балончета, дръпнете от огъня.
  • 6. На дъното на тава сипете 1 с.л. бял сос и го разстелете. Подредете 1 ред от кори за лазаня /пресни или сухи/. Върху тях нанесете слой бял сос, а след това тънък слой гъбено рагу. Поръсете с пармезан. Подредете втори ред от кори за лазаня. Повторете подредбата до изчерпване на гъбеното рагу. Последният слой кори намажете с бял сос и поръсете с пармезан. Поръсете и със съвсем малки бучици масло. Печете лазанята в предварително агрята фурна на 180 градуса 35-40 минути.
  • 7. Поднесете парче лазаня с гарнитура от зелена салата.

Свързани рецепти

Виж всички