Хрупкаво патешко с крутони

Хрупкаво патешко с крутони

Начин на приготвяне:

1. Поръсете патешките гърди със сол, черен пипер и смес от пет подправки от двете страни. Поръсете го и със сушена или прясна мащерка. Направете диагонални, повърхностни разрези по кожата на месото, през няколко милиметъра.
2. Сипете 1-2 с.л. зехтин в тиган и поставете парчетата месо с кожата надолу. Поставете капак върху месото и го притиснете с нещо тежко. Гответе на умерен огън 3 минути, докато кората стане хрупкава.
3. Отстранете капака от месото и го гответе още 10-15 минути на слаб огън, като често го обръщате. След това извадете месото върху дъска и го оставете 1-2 минути да си почине.
4. Нарежете хляба на филийки с дебелина 1 см. и ги подредете легнали в дълбока тавичка. Поръсете ги със сол, черен пипер и зехтин. Поръсете ги със семената фенела. Две скилидки чесън пресовайте и ги разпръснете върху филийките. Другите две небелени скилидки чесън само натиснете с нож и поставете между филийките. Разпръснете както цели стръкове розмарин, така и отделни листенца, като ги намачкате преди това. Поръсете с още зехтин и хубаво втрийте всичко във филийките. Печете ги в предварително загрята фурна на 200 градуса, на най-горния ред на фурната, до златисто.
5. Нарежете листата мента и лютата чушка на много ситно направо върху дървената дъска с месото. Отделете щипка от тях, а останалите поръсете със сол, лимонов сок и зехтин и ги разбъркайте. Овъргаляйте месото в ментата и чилито.
6. Нарежете месото на филийки и ги подредете легнали в кръг, по средата на дъската. Крутоните подредете около тях. Поръсете с отделените нарязани мента и чили.

Продукти

За патешкото:

  • 4 парчета патешко филе
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 2 ч.л. смес пет подправки /канела
  • карамфил
  • резене
  • звездовиден анасон
  • сечуански пипер/
  • щипка сушена мащерка
  • 8 листа мента
  • 1 червена люта чушка

За кротоните:

  • 1 чабата
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 1 с.л. семена от фенел
  • 4 скилидки чесън
  • 4 стръка розмарин

За салатата:

  • 1 нар
  • 100 г салата амулет
  • 50 г кресон
  • 1 жълт морков
  • 1 лилав морков
  • 1 оранжев морков
  • 10 листа мента
  • 4 с.л. зехтин
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 0.5 лимон
  • сок
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти