Хрупкаво патешко с крутони
Рецепта от: Джейми Оливър

Патешки гърди на тиган, нарязани на филийки, поднесени с хрупкави крутони от чабата и салца от пресни подправки.
Продукти
- За патешкото:
- 4 парчета патешко филе
- сол и черен пипер
- зехтин
- 2 ч.л. смес пет подправки /канела, карамфил, резене, звездовиден анасон, сечуански пипер/
- щипка сушена мащерка
- 8 листа мента
- 1 червена люта чушка
- За крутоните:
- 1 чабата
- сол и черен пипер
- зехтин
- 1 с.л. семена от фенел
- 4 скилидки чесън
- 4 стръка розмарин
- За салатата:
- 1 нар
- 100 г салата амулет
- 50 г кресон
- 1 жълт морков
- 1 лилав морков
- 1 оранжев морков
- 10 листа мента
- 4 с.л. зехтин
- 2 с.л. балсамов оцет
- 0.5 лимон
- сок
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Поръсете патешките гърди със сол, черен пипер и смес от пет подправки от двете страни. Поръсете и със сушена или прясна мащерка. Направете диагонални, повърхностни разрези по кожата на месото, през няколко милиметъра.
- 2. Сипете 1-2 с.л. зехтин в тиган и поставете парчетата месо с кожата надолу. Поставете капак върху месото и го притиснете с нещо тежко. Гответе на умерен огън 3 минути, докато кората стане хрупкава.
- 3. Отстранете капака от месото и го гответе още 10-15 минути на слаб огън, като често го обръщате. След това извадете месото върху дъска и го оставете 1-2 минути да си почине.
- 4. Нарежете хляба на филийки с дебелина 1 см и ги подредете легнали в дълбока тавичка. Поръсете ги със сол, черен пипер и зехтин. Поръсете ги и със семената от фенел. С помощта на преса смачкайте две скилидки чесън и ги разпръснете върху филийките. Другите две небелени скилидки чесън само натиснете с нож и поставете между филийките. Разпръснете както цели стръкове розмарин, така и отделни листенца, като ги намачкате преди това. Поръсете с още зехтин и хубаво втрийте всичко във филийките. Печете ги в предварително загрята фурна на 200 градуса, на най-горния ред на фурната, до златисто.
- 5. Нарежете листата мента и лютата чушка на много ситно, направо върху дървената дъска с месото. Отделете щипка от тях, а останалите поръсете със сол, лимонов сок и зехтин и ги разбъркайте. Овъргаляйте месото в ментата и чилито.
- 6. Нарежете месото на филийки и ги подредете легнали в кръг, по средата на дъската. Крутоните подредете около тях. Поръсете с отделените нарязани мента и чили.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Киран Джетуа
Оризови палачинки с патешко и сос
Рецепти Стоян и Лора
Патешки бутчета с кореноплодни и червено зеле
Рецепти Стоян и Лора
Патица с млинци
Рецепти Божана Кацарова
Баница с патешко
Рецепти Стоян и Лора
Патешки бутчета с кисело зеле
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бургери с патешко месо и диви гъби
Рецепти Маркъс Уеринг
Патешко конфи с чътни от къпини
Рецепти Марк Мориарти
Китайски палачинки с патешко
Рецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби