Оризовите палачинки с патешко месо са класическо ястие от китайската кухня. Тайната на хрупкавото печено патешко е отделянето на достатъчно време за обработка на месото и бавното печене.

Продукти

  • 4 цели патешки бутчета
  • 1 литър олио
  • 1 с.л. китайска смес от 5 подправки
  • 1 с.л. семена кориандър
  • 1 лайм
  • 5 с.л. морска сол
  • 2 с.л. захар
  • 100 мл сос от сливи
  • 1 краставица
  • 2 люти чушки
  • 6 стръка пресен лук
  • 1 пакет китайски оризови палачинки

Начин на приготвяне:

  • 1. Поставете патешките бутчета с кожата надолу в дълбока тавичка. Поръсете ги с едра морска сол и захар и ги поставете в хладилник за 2 часа. След това ги извадете и подсушете добре, с помощта на кухненска хартия.
  • 2. Поставете бутчетата в плитка тенджера или тиган с огнеупорен капак и дръжки и ги покрийте с олио. Поставете съда върху котлона, на умерен огън. Щом се появят мехурчета по повърхността, изключете котлона, сложете капака и поставете в предварително загрята фурна на 120 градуса за 2 ½ - 3 часа. Отстранете капака, увеличете градусите на 200 и печете още 30 минути, за да получат тъмно златиста коричка бутчетата.
  • 3. Извадете бутчетата в голяма чиния и ги намажете със сос от сливи. Поръсете ги със сол, черен пипер и смес от 5 китайски подправки. Поръсете и семената от кориандър. Настържете фино кората от лайм.
  • 4. Нарежете краставицата на жулиени, а пресният лук нарежете на парчета със същата дължина. Почистете лютите чушки от дръжките и семките и нарежете и тях на тънки лентички. Подредете зеленчуците на групи в чиния. Между тях сложете стръкове кориандър. По средата на чинията сложете малка купичка със сос от сливи.
  • 5. Затоплете китайските оризови палачинки на пара. Гарнирайте всяка палачинка с накъсано патешко месо, зеленчуци и сос от сливи.

Свързани рецепти

Виж всички