Патешки бутчета с кореноплодни и червено зеле
Рецепта от: Стоян и Лора
Патешките бутчета се пекат върху зеленчуци, овкусени със зехтин и мед. Зелето се задушава с лук и бекон и се поднася като гарнитура.
Продукти
- 4 патешки бутчета
- 2 моркова
- 2 глави червен лук
- 2 корена пащърнак
- 1/2 глава чесън
- 50 мл зехтин
- 1 с.л. мед
- 2 стръка мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- За зелето:
- 800 г червено зеле
- 160 г бекон
- 2 малки глави лук
- 120 мл червено вино
- 3 ч. л. кафява захар
- 1–2 с.л. сироп от нар
- 1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
- 1. Обелете и нарежете морковите, пащърнака и лука на едро, а чесъна оставете цял. Изсипете зеленчуците в тава. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте ги със зехтин и мед.
- 2. Овкусете бутчетата сос сол и пипер. Сложете ги върху зеленчуците. Добавете клонките мащерка и налейте 200–300 мл вода.
- 3. Покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна за 2 часа. Махнете фолиото и запечете до златисто – за около 15 минути.
- 4. Нарежете бекона на кубчета, а лука на полумесеци. Запържете ги в олиото.
- 5. Когато лукът омекне, добавете тънко нарязаното зеле.
- 6. Щом зелето омекне, добавете кафявата захар и виното.
- 7. Гответе на слаб огън, докато течността се редуцира. Разбъркайте със сиропа от нар и дръпнете от огъня.
- 8. Поднесете патешкото със зелето и зеленчуците от печенето. По желание украсете със стрък мащерка.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Киран Джетуа
Оризови палачинки с патешко и сос
Рецепти Стоян и Лора
Патица с млинци
Рецепти Стоян и Лора
Патешки бутчета с кисело зеле
Рецепти Марк Мориарти
Китайски палачинки с патешко
Рецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати