Патешките бутчета се пекат върху зеленчуци, овкусени със зехтин и мед. Зелето се задушава с лук и бекон и се поднася като гарнитура.

Продукти

  • 4 патешки бутчета
  • 2 моркова
  • 2 глави червен лук
  • 2 корена пащърнак
  • 1/2 глава чесън
  • 50 мл зехтин
  • 1 с.л. мед
  • 2 стръка мащерка
  • сол и черен пипер на вкус
  • За зелето:
  • 800 г червено зеле
  • 160 г бекон
  • 2 малки глави лук
  • 120 мл червено вино
  • 3 ч. л. кафява захар
  • 1–2 с.л. сироп от нар
  • 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

  • 1. Обелете и нарежете морковите, пащърнака и лука на едро, а чесъна оставете цял. Изсипете зеленчуците в тава. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте ги със зехтин и мед.
  • 2. Овкусете бутчетата сос сол и пипер. Сложете ги върху зеленчуците. Добавете клонките мащерка и налейте 200–300 мл вода.
  • 3. Покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна за 2 часа. Махнете фолиото и запечете до златисто – за около 15 минути.
  • 4. Нарежете бекона на кубчета, а лука на полумесеци. Запържете ги в олиото.
  • 5. Когато лукът омекне, добавете тънко нарязаното зеле.
  • 6. Щом зелето омекне, добавете кафявата захар и виното.
  • 7. Гответе на слаб огън, докато течността се редуцира. Разбъркайте със сиропа от нар и дръпнете от огъня.
  • 8. Поднесете патешкото със зелето и зеленчуците от печенето. По желание украсете със стрък мащерка.

Свързани рецепти

Виж всички