Патешко конфи с чътни от къпини
Рецепта от: Маркъс Уеринг
Впечатлете приятелите си с тази интригуваща вариация на класическия "обяд на орача". Приготвя се лесно, но ще трябва да започнете 2-3 дни по-рано. Патешките гърди се сушат като шунка, а бутчетата се приготвят бавно в патешка мазнина, за да се сервират цели или накъсани. Сервирайте с хубав хляб и зряло овче сирене.
Продукти
- 2 с.л. семена от копър
- 1 с.л. семена кориандър
- 300 г морска сол
- 200 г кафява захар Демерара
- 2 ч.л. смес от 5 подправки
- 1 портокал, кора
- 4 бр. патешки гърди
- За патешкото конфи:
- 4 бр. патешки бутчета
- 500 г патешка мазнина
- 2 скилидки чесън
- 4 зърна черен пипер
- 2 дафинови листа
- 2-3 стръка мащерка
- 1 стрък розмарин
- сол и черен пипер
- За чътнито:
- 1 кг къпини
- 4 глави червен лук
- 2 ябълки
- 600 г захар
- 1 пръчка канела
- 1 червена люта чушка
- 200 мл бял винен оцет
Начин на приготвяне:
- 1. За сушените патешки гърди ще ви трябва подготовка от 2 дни. Запечете семената копър и кориандър в сух тиган за кратко. След това ги счукайте в хаванче. В купа смесете морската сол, захарта, счуканите подправки, сместа от 5 подправки и парчетата портокалова кора. Разбъркайте.
- 2. Изсипете половината от сместа на дъното на дълбока тавичка. Направете повърхностни разрези в кожата на гърдите, под формата на решетка. Подредете патешките гърди с кожата надолу. Върху тях сипете останалата смес и я разпределете равномерно. Поставете в хладилник за 48 часа.
- 3. За патешкото конфи разтопете патешката мазнина в тенджерка. В дълбока тавичка подредете патешките бутчета. Върху тях разпръснете листа мащерка, розмарин, дафиновите листа, зърна черен пипер и скилидките чесън. Залейте с мазнината. Покрийте с алуминиево фолио и поставете в предварително загрята фурна на 150 градуса (с вентилатор) за 2 часа или докато месото се отделя лесно от кокала.
- 4. За чътнито почистете лука и ябълките и ги нарежете. Сложете ги в тенджера заедно с къпините, захарта, нарязаната люта чушка, пръчката канела и оцета. Гответе на слаб огън, докато течността се изпари напълно. Прехвърлете в стерилизирани буркани. (Посоченото количество е за 4 буркана х 200 мл.)
- 5. Извадете патешките бутчета от мазнината и ги подсушете с кухненска хартия. Накъсайте месото с помощта на две вилици и го смесете с част от мазнината. Прехвърлете го в голяма чиния. Поръсете със сол.
- 5. Подсушете патешките гърди с кухненска хартия и ги нарежете на тънки парчета. Подредете ги върху дървена дъска заедно с нарязано зряло овче сирене. Поднесете с месото от патешкото конфи и чътнито от къпини.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Киран Джетуа
Оризови палачинки с патешко и сос
Рецепти Стоян и Лора
Патешки бутчета с кореноплодни и червено зеле
Рецепти Стоян и Лора
Патица с млинци
Рецепти Стоян и Лора
Патешки бутчета с кисело зеле
Рецепти Марк Мориарти
Китайски палачинки с патешко
Рецепти Маркъс Уеринг
Топла салата с грилована тиква, пикантни гъби и кейл
Рецепти Маркъс Уеринг
"Итън мес" с гриловани праскови
Рецепти Маркъс Уеринг
Тарт Татен с ябълки
Рецепти Маркъс Уеринг
Печено говеждо с бирено-медена глазура и зелен сос
Рецепти Маркъс Уеринг
Печено агнешко с плосък хляб, кисело мляко и туршия