Впечатлете приятелите си с тази интригуваща вариация на класическия "обяд на орача".  Приготвя се лесно, но ще трябва да започнете 2-3 дни по-рано. Патешките гърди се сушат като шунка, а бутчетата се приготвят бавно в патешка мазнина, за да се сервират цели или накъсани. Сервирайте с хубав хляб и зряло овче сирене.

Продукти

  • 2 с.л. семена от копър
  • 1 с.л. семена кориандър
  • 300 г морска сол
  • 200 г кафява захар Демерара
  • 2 ч.л. смес от 5 подправки
  • 1 портокал, кора
  • 4 бр. патешки гърди
  • За патешкото конфи:
  • 4 бр. патешки бутчета
  • 500 г патешка мазнина
  • 2 скилидки чесън
  • 4 зърна черен пипер
  • 2 дафинови листа
  • 2-3 стръка мащерка
  • 1 стрък розмарин
  • сол и черен пипер
  • За чътнито:
  • 1 кг къпини
  • 4 глави червен лук
  • 2 ябълки
  • 600 г захар
  • 1 пръчка канела
  • 1 червена люта чушка
  • 200 мл бял винен оцет

Начин на приготвяне:

  • 1. За сушените патешки гърди ще ви трябва подготовка от 2 дни. Запечете семената копър и кориандър в сух тиган за кратко. След това ги счукайте в хаванче. В купа смесете морската сол, захарта, счуканите подправки, сместа от 5 подправки и парчетата портокалова кора. Разбъркайте.
  • 2. Изсипете половината от сместа на дъното на дълбока тавичка. Направете повърхностни разрези в кожата на гърдите, под формата на решетка. Подредете патешките гърди с кожата надолу. Върху тях сипете останалата смес и я разпределете равномерно. Поставете в хладилник за 48 часа.
  • 3. За патешкото конфи разтопете патешката мазнина в тенджерка. В дълбока тавичка подредете патешките бутчета. Върху тях разпръснете листа мащерка, розмарин, дафиновите листа, зърна черен пипер и скилидките чесън. Залейте с мазнината. Покрийте с алуминиево фолио и поставете в предварително загрята фурна на 150 градуса (с вентилатор) за 2 часа или докато месото се отделя лесно от кокала.
  • 4. За чътнито почистете лука и ябълките и ги нарежете. Сложете ги в тенджера заедно с къпините, захарта, нарязаната люта чушка, пръчката канела и оцета. Гответе на слаб огън, докато течността се изпари напълно. Прехвърлете в стерилизирани буркани. (Посоченото количество е за 4 буркана х 200 мл.)
  • 5. Извадете патешките бутчета от мазнината и ги подсушете с кухненска хартия. Накъсайте месото с помощта на две вилици и го смесете с част от мазнината. Прехвърлете го в голяма чиния. Поръсете със сол.
  • 5. Подсушете патешките гърди с кухненска хартия и ги нарежете на тънки парчета. Подредете ги върху дървена дъска заедно с нарязано зряло овче сирене. Поднесете с месото от патешкото конфи и чътнито от къпини.

Свързани рецепти

Виж всички