Това е рецепта за цяла печена патица. Тя се маже с масло и мед за хрупкава коричка. Сервира се със сварени за кратко млинци (домашна юфка) - класическа рецепта от хърватската кухня.

Продукти

  • 1 цяла патица
  • 100 г краве масло
  • 100 г мед
  • 2–3 лимона
  • 3–4 стръка мащерка
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • 150–160 г млинци

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистената и подсушена патица овкусете със сол и пипер отвътре. Завържете я, за да не се отвори при печенето. Направете прорези по кожата – трябва да се получи шарка на ромб.
  • 2. Сложете патицата в тава, застлана с хартия за печене. Намажете я от двете страни с разтопено масло и овкусете с червен пипер, черен пипер и сол.
  • 3. Поставете я с гърдите нагоре, покрийте първо с лист хартия за печене, а после с алуминиево фолио. Печете на 150 градуса (без вентилатор) за 3 часа.
  • 4. Загрейте сока от лимон с меда и мащерката и гответе, докато се сгъсти.
  • 5. Махнете фолиото от патицата и я намажете с медената смес. Печете до златисто на 180 градуса.
  • 6. Натрошете млинците и ги сварете в подсолена вода за 3–5 минути.
  • 7. Сервирайте патицата с млинците, които сте залели със соса от печеното.

Свързани рецепти

Виж всички