Десерт „Три млека“

Въпреки че по произход сладкишът "Три млека" е латиноамерикански, това е рецепта за  известния албански сладкиш със същото име. След като пандишпановия блат се изпече, той се надупчва и се залива със смес от прясно мляко, кондензирано мляко и течна сметана. Най-отгоре се залива с карамелен сос.

Продукти

  • За тестото:
  • 6 яйца
  • 300 г захар
  • 400 г брашно
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • 2 ч.л. ванилова есенция
  • 700 мл прясно мляко
  • 1 консерва (400 мл) кондензирано мляко (неподсладено)
  • 400 мл течна животинска сметана
  • 2 пакетчета пудинг „Крем Брюле“
  • За карамела:
  • 450 г захар
  • 120 мл вода
  • 50 г царевично нишесте
  • 250 г краве масло
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбъркайте брашното с бакпулвера.
  • 2. Разбийте жълтъците с половината захар и ванилията. С останалата захар разбийте белтъците.
  • 3. Добавете внимателно жълтъците към белтъците и разбъркайте. Изсипете и сухите съставки и пак разбъркайте.
  • 4. Изсипете тестото в тава, постлана с хартия за печене.
  • 5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. Охладете върху скара.
  • 6. Разбъркайте млякото с кондензираното мляко и сметаната.
  • 7. Направете дупчици в кейка и залейте. Оставете хубаво да се напои – поне за 2 часа.
  • 8. Загрейте внимателно захарта, поръсете солта. Разтворете нишестето в около 120 мл студена вода.
  • 9. Щом захарта се карамелизира, добавете маслото и разбъркайте.
  • 10. Налейте водата с нишестето и отново разбъркайте хубаво. Бъркайте, докато се получи гладък карамелен сос.
  • 11. Залейте кейка и го оставете за 10-15 минути да се охлади на стайна температура. Приберете в хладилник поне за час.

Свързани рецепти

Виж всички