Десерт „Три млека“
Рецепта от: Стоян и Лора
Въпреки че по произход сладкишът "Три млека" е латиноамерикански, това е рецепта за известния албански сладкиш със същото име. След като пандишпановия блат се изпече, той се надупчва и се залива със смес от прясно мляко, кондензирано мляко и течна сметана. Най-отгоре се залива с карамелен сос.
Продукти
- За тестото:
- 6 яйца
- 300 г захар
- 400 г брашно
- 3 ч.л. бакпулвер
- 2 ч.л. ванилова есенция
- 700 мл прясно мляко
- 1 консерва (400 мл) кондензирано мляко (неподсладено)
- 400 мл течна животинска сметана
- 2 пакетчета пудинг „Крем Брюле“
- За карамела:
- 450 г захар
- 120 мл вода
- 50 г царевично нишесте
- 250 г краве масло
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
- 1. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбъркайте брашното с бакпулвера.
- 2. Разбийте жълтъците с половината захар и ванилията. С останалата захар разбийте белтъците.
- 3. Добавете внимателно жълтъците към белтъците и разбъркайте. Изсипете и сухите съставки и пак разбъркайте.
- 4. Изсипете тестото в тава, постлана с хартия за печене.
- 5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. Охладете върху скара.
- 6. Разбъркайте млякото с кондензираното мляко и сметаната.
- 7. Направете дупчици в кейка и залейте. Оставете хубаво да се напои – поне за 2 часа.
- 8. Загрейте внимателно захарта, поръсете солта. Разтворете нишестето в около 120 мл студена вода.
- 9. Щом захарта се карамелизира, добавете маслото и разбъркайте.
- 10. Налейте водата с нишестето и отново разбъркайте хубаво. Бъркайте, докато се получи гладък карамелен сос.
- 11. Залейте кейка и го оставете за 10-15 минути да се охлади на стайна температура. Приберете в хладилник поне за час.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж
Рецепти Нико Рейнолдс
Тарт Татен с гриловани круши