Тези класически плодови тарталети с кошничка от маслено тесто и пухкав сладкарски крем са чудесен лек десерт.

Продукти

  • 450 г брашно
  • 150 г пудра захар
  • 220 г масло
  • 2 яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 250 мл течна сметана
  • 1 шушулка ванилия
  • 30 г царевично нишесте
  • 6 жълтъка
  • 100 г захар
  • малини
  • листа мента
  • 6 ч.л. малинов конфитюр

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото сипете брашното, пудрата захар и нарязаното на кубчета масло в голяма купа. Разбийте с помощта на миксер до образуването на маслени трохи. Добавете яйцата и разбийте за 30 секунди, докато се образува топка тесто. Сплескайте тестото на диск и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 30 минути.
  • 2. Разделете тестото на 4 равни части. Разточете една част тесто върху набрашнен плот с дебелина 1 см. С помощта на ринг (диаметър 10 см) изрежете кръгчета. Поставете всяко кръгче в малка формичка кошничка (диаметър 8 см) и го притиснете по стените. Поставете втора кошничка върху тестото и го притиснете. След като оформите по този начин шестте формички, ги поставете в хладилник за 5 минути. След това изрежете излишното тесто по ръба на кошничките и ги подредете в тава. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
  • 3. За сладкарския крем сипете прясното мляко и сметаната в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на ванилията. Загрейте сместа леко. В купа разбийте жълтъците със захарта и царевичното нишесте и добавете половината топла смес от мляко и сметана. Разбъркайте енергично и изсипете в тенджерката. Бъркайте докато се появят балончетата по повърхността и кремът се сгъсти. Пресипете в стъклена купа, покрийте с прозрачно фолио и след като кремът изстине на стайна температура, го охладете в хладилник. След това го разбийте леко.
  • 4. на дъното на изстиналите кошнички от сладко маслено тесто сипете по 1 ч.л. малинов конфитюр. Напълнете кошничките с крем. Върху него подредете малини. Украсете с листенца мента. Поръсете с пудра захар и поднесете.

Свързани рецепти

Виж всички