Тортички с ванилов мус
Рецепта от: Павел Павлов
1. За муса накиснете желатина в малко студена вода, за да набъбне. Сипете млякото и 65 г от сметаната в касерола и ги загрейте на умерен огън. Разбъркайте жълтъците със захарта и ги темперирайте с част от горещата млечна смес. Сипете ги в касеролата при останалата млечна смес и сложете съда на котлона. Нагрявайте, докато температурата достигне 81 градуса. Дръпнете от котлона, добавете желатина и разбъркайте добре, за да се разтвори. Прибавете семенцата от шушулката ванилия и шоколада, разбъркайте добре. Разбийте останалата сметана (225 г) на пяна (не много гъста). Към нея добавете сместа с жълтъци и внимателно разбъркайте. Излейте муса в силиконова форма с продълговати гнезда и го замразете във фризер.
2. За въздушния ганаш загрейте глюкозата, 75 грама от сметаната и семенцата от шушулката ванилия. С тази смес залейте белия шоколад, разбъркайте, за да се разтопи и пасирайте. Добавете останалите 200 г студена сметана, пасирайте отново и приберете сместа в хладилник за 12 часа. След това сложете в купата на миксера и разбийте.
3. За линцер тестото сложете двата вида брашно, захарта и нарязаното на кубчета студено масло в купата на миксера. Разбърквайте, докато се получат влажни трохи. След това добавете яйцата и разбъркайте за кратко, докато тестото се събере на топка. Разточете го между два листа хартия за печене на блат, дебел около половин сантиметър. Приберете в хладилник да стегне. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Изрежете тестото с помощта на специален ринг с формата на муса и го изпечете за около 10 минути.
4. Върху основите от линцер тесто поставете муса. Прехвърлете ганаша в пош и украсете десерта с разполовени малини и златна декорация.
2. За въздушния ганаш загрейте глюкозата, 75 грама от сметаната и семенцата от шушулката ванилия. С тази смес залейте белия шоколад, разбъркайте, за да се разтопи и пасирайте. Добавете останалите 200 г студена сметана, пасирайте отново и приберете сместа в хладилник за 12 часа. След това сложете в купата на миксера и разбийте.
3. За линцер тестото сложете двата вида брашно, захарта и нарязаното на кубчета студено масло в купата на миксера. Разбърквайте, докато се получат влажни трохи. След това добавете яйцата и разбъркайте за кратко, докато тестото се събере на топка. Разточете го между два листа хартия за печене на блат, дебел около половин сантиметър. Приберете в хладилник да стегне. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Изрежете тестото с помощта на специален ринг с формата на муса и го изпечете за около 10 минути.
4. Върху основите от линцер тесто поставете муса. Прехвърлете ганаша в пош и украсете десерта с разполовени малини и златна декорация.
Продукти
- За ваниловия мус:275 г бял шоколад 290 г течна животинска сметана (над 30% масленост) 65 г прясно мляко 25 г жълтъци 10 г захар 0.5 шушулка ванилия 10 г желатин на листовеЗа ганаша:275 г течна животинска сметана (над 30% масленост) 15 г глюкоза 110 г бял шоколад 0.5 шушулка ванилияЗа тестото:180 г масло 100 г пудра захар 45 г бадемово брашно 70 г яйца 400 г брашноЗа гарниране: пресни малини златни листове
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Десерт с ревен, ягоди и крем рикота
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Павел Павлов
Тортички с манго и огледална глазура
Рецепти Павел Павлов
Хрупкав тофи карамел с шоколад
Рецепти Павел Павлов
Лимонови кексчета с глазура от бял шоколад