Целувка с круши и шоколадов сос

1. За да направите целувчена смес трябва да имате хубав /мощен/ миксер и той да е идеално почистен. Използвайте по-стари белтъци за целувката. Разбийте белтъците със солта - да станат бели и пухкави. Тогава започнете да слагате на струйка захарта. Когато белтъчната смес стане леко твърда и образува висулки по телта за разбиване, е готова.
2. Постелете хартия за печене върху поднос или много плоска тавичка. Изсипете белтъчната смес и я разстелете под формата на правоъгълник с големина на лист А4. Повърхността на целувката става неравна. Изпечете я за около 1 час на 150 градуса. Под нея, във фурната, сложете тавичка с лешниците.
3. Начупете шоколадите в тенджерка и добавете сиропа от консервираните круши. Сложете ги на учерен огън да се разтопи шоколада. добавете портокаловата кора и захаросания джинджифил, нарязан на тънки парченца.
4. Натрошете лешниците на едро. Смесете сметаната с вътрешността на шушулката ванилия и с пълна супена лъжица пудра захар. Разбъркайте леко, колкото консистенцията да стане по-гъста. Нарежете крушите на четвъртинки и ги почистете от семките.
5. Върху целувката разпределет равномерно сметаната. След това запълнете дупките по нея с шоколадов сос. Подредете парчетата круши и поръсете с лешници. Полейте с още шоколадов сос, а отгоре настържете малко портокалова кора.
Вариантът на десерта с круши е по-скоро зимен, така че през други сезони може да го направите с ягоди, малини и др., като сварите първо компот от тях.

Продукти

  • 4 белтъка
  • щипка сол
  • 200 г нерафинирана захар
  • 100 г сурови лешници
  • 200 г натурален шоколад /70%/
  • 100 мл сироп от ягоди
  • боровинки
  • къпини
  • малини
  • 2 парчета захаросан джинджифил в буркан
  • 400 мл течна сметана
  • 1 шушулка ванилия
  • 1 с.л. пудра захар
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 800 г малки круши от компот

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички