Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепта от: Павел Павлов
1. За тестото с миксер разбийте брашното, нарязаното на кубчета масло, захарта и бадемовото брашно. Щом маслото поеме сухите съставки, добавете яйцата и разбъркайте, докато се получи топка. Разточете тестото между два листа хартия за печене и го охладете. Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Изрежете от тестото основи във формата на еклери с помощта на продълговат ринг. Поставете ги върху перфориран силиконов килим. Печете основите около 10 минути.
2. За крема накиснете желатина в леденостудена вода. В купа смесете яйцата, настърганата лимонова кора, лимоновия сок и захарта. Сложете съда на водна баня. Гответе при непрекъснато бъркане, докато кремът достигне 65 градуса. Добавете желатина в крема и разбъркайте докато се разтвори. Оставете крема да се охлади до 40 градуса, след което добавете маслото, разбъркайте и пасирайте. Накрая сложете босилека и отново пасирайте. Пресипете в пош.
3. За чипса от карамелизиран бял шоколад загрейте белия шоколад в касерола като бъркате непрекъснато. Шоколадът първо ще се разтопи, след това ще се сгъсти, после ще започне да се пресича и потъмнява, а след това какаовото масло ще се отдели - излейте го в купа, то не ни е нужно. Продължете да бъркате шоколада в касеролата, докато се получи тъмнокафява еднородна смес. Бързо я излейте върху силиконов килим и затиснете с друг силиконов килим, така че да се получи равен пласт. Чипсът стяга много бързо. Начупете го и го ползвайте за декорация.
4. Върху основите от линцер тесто шприцовайте крем. Отгоре поставете от начупения чипс от бял шоколад. Завършете с настъргана лимонова кора.
Продукти
- За линцер тестото:
- 120 г масло
- 65 г пудра захар
- 30 г бадемово брашно
- 50 г яйца
- 265 г брашно
- За лимоновия крем:
- 200 г яйца
- 150 г захар
- 150 г лимонов сок
- 2 лимона
- настъргана кора
- 150 г масло
- 4 г листа босилек
- 4 г желатин на листове
- За карамелизирания бял шоколад:
- 100 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем