Лимонов тарт с лешници
Рецепта от: Павел Павлов
1. За тестото с миксер разбийте брашното, нарязаното на кубчета масло, захарта и бадемовото брашно, докато маслото поеме сухите съставки. След това добавете яйцата и разбъркайте до образуването на топка тесто. Разточете го между два листа хартия за печене. Увийте го в прозрачно фолио и го сложете в хладилник за 30 минути.
2. Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Изрежете от тестото основата и стените за тарта. Поставете основата върху перфориран силиконов килим, отстрани поставете перфориран ринг. Печете около 10 минути.
3. За крема накиснете желатина в леденостудена вода. В купа смесете яйцата, настърганата лимонова кора, лимоновия сок и захарта. Сложете съда на водна баня. Гответе при непрекъснато бъркане, докато температурата на крема достигне 65 градуса. Разбъркайте желатина в крема, за да се разтвори. Оставете крема да се охлади до 40 градуса, след което добавете маслото, разбъркайте и пасирайте. Налейте крема върху основата на тарта, охладете.
4. За лешниковия крем карамелизирайте захарта в тиган. Прибавете печените лешниците. Разбъркайте и разстелете върху силикинов килим да се охладят. След това ги смелете на паста. Загрейте я в касерола със сметаната и глюкозата, трябва да се получи еднородна смес. Залейте с нея шоколада и пасирайте. Накрая добавете маслото, отново пасирайте и прехвърлете крема в пош.
За чипса от карамелизиран бял шоколад загрейте белия шоколад в касерола при непрекъснато бъркане. Шоколадът първо ще се разтопи, след това ще се сгъсти, после ще започне да се пресича и потъмнява, а след това какаовото масло ще се отдели. Излейте маслото в купа. Продължете да бъркате шоколада в касеролата, докато се получи тъмнокафява еднородна смес. Бързо я излейте върху силиконов килим и затиснете с друг силиконов килим, така че да се получи равен пласт. Чипсът стяга много бързо. Начупете го и го ползвайте за декорация.
6. Декорирайте тарта с лешниковия крем. Поръсете с настъргани лешници. Украсете с чипс от бял шоколад.
Продукти
- За линцер тестото:
- 120 г масло
- 65 г пудра захар
- 30 г бадемово брашно
- 50 г яйца
- 265 г брашно
- За лимоновия крем:
- 200 г яйца
- 150 г захар
- 150 г лимонов сок
- 2 лимона
- настъргана кора
- 150 г масло
- 4 г желатин на листове
- За лешниковия крем:
- 150 г захар
- 150 г лешници
- 300 г млечен шоколад
- 150 г течна животинска сметана (над 30% масленост)
- 30 г глюкоза
- 30 г масло
- Допълнително:
- настъргани печени лешници
- 100 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Тарталети с бадеми и малиново сладко