Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепта от: Нина Бабич
1. Поставете маслото и фъстъченото масло в купа и ги разбийте с миксер.
Добавете пудрата захар, разбийте, сипете и кафявата захар, и отново разбийте. Разбивайте, докато не получите пухкава светла смес. Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте, сместа трябва да ги поеме.
2. В отделен съд смесете брашното със содата, солта и бакпулвера. Добавете ги в купата при маслената смес и разбъркайте, докато се съединят.
3. От сместа отмерете топчета от по 35 г и ги оставете в хладилника да се охладят. Поставете ги в тава, застлана с хартия за печене и забодете в тях парченца печен фъстък. Печете 8 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато леко покафенеят. Не прекалявайте с печенето, защото като изстинат ще станат много корави.
4. За карамелизираните фъстъци в плитка тенджера направете карамел, като разтопявате захар, докато не придобие меден цвят. По желание добавете малко ванилов екстракт и щипка сол. Сипете в съда фъстъците и внимателно разбъркайте сместа така, че разтопената захар хубаво да обвие всяко фъстъче. Изсипете сместа върху силиконова подложка и оставете да се охлади.
5. За карамеления сос отново направете карамел от захарта. Щом тя придобие меден цвят, свалете я от огъня и прибавете в нея маслото. Внимателно бъркайте, докато маслото не се разтопи напълно. В същото време кипнете сметана и сипвайте от нея бавно и внимателно, на няколко пъти, като бъркате непрекъснато. Върнете съда на огъня и гответе още около минута, за да бъде сосът гъст, когато го изстудите. Оставете го да изстине напълно.
6. Смелете в много мощен блендер 500 г от карамелизираните фъстъци на пралин паста. Останалите 100 г заделете настрани.
7. Изпечените и изстинали бисквитки първо поръсете с пралина. После сложете по няколко карамелизирани фъстъка. Накрая ги полейте с карамеления сос и по желание поръсете с морска сол.
*Печете във фурна без вентилатор.
Продукти
- За бисквитите:
- 120 г краве масло
- 70 г фъстъчено масло
- 190 г кафява захар демерара
- 140 г пудра захар
- 4 г сол
- 2 яйца
- 370 г брашно
- 4 г бакпулвер
- 4 г сода бикарбонат
- За карамелизираните фъстъци:
- 300 г безсолни печени фъстъци
- 300 г захар
- За карамеления сос:
- 200 г кристална захар
- 90 г краве масло
- 120 г течна сметана 35%
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем