Тиквени мъфини

Тиквени мъфини

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре тиквата - тип цигулка или скуош, с по-тънка кора, и я подсушете. Нарежете тиквата на тънки парчета и я смелете в блендер или кухненски робот, до гладкост.
2. В блендера добавете всимки останали продукти и смелете отново.
3. Поставете хартиени кошнички в гнездата на форми за мъфини. Напълнете кошничките с тиквената смес. Може да замразите част от сместа. Печете мъфините в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Проверете готовността им като ги прободете с нож или клечка. Оставете кексчетата да се охладят 10 минути.
4. За топинга настържете фино кората на лимона и мандарината в купа. Изтискайте сока на половин лимон и добавете сметаната. Разбъркайте. Добавете пудрата захар и разбъркайте до гладкост.
5. Сипете по 1 с.л. топинг върху всяко кексче. По желание поръсете със семенца ванилия или листенца прясна лавандула.

Продукти

За мъфините:

  • 400 г тиква
  • 400 г светлокафява захар
  • 4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
  • щипка сол
  • 300 г брашно
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • шепа орехи
  • 1 ч.л. канела
  • 175 мл зехтин екстра върджин

За топинга:

  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 1 мандарина
  • настъргана кора
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 140 г заквасена сметана
  • 2 с.л. пудра захар

Свързани рецепти