Тиквени мъфини
Рецепта от: Джейми Оливър
1. Измийте добре тиквата - тип цигулка или скуош, с по-тънка кора, и я подсушете. Нарежете тиквата на тънки парчета и я смелете в блендер или кухненски робот, до гладкост.
2. В блендера добавете всимки останали продукти и смелете отново.
3. Поставете хартиени кошнички в гнездата на форми за мъфини. Напълнете кошничките с тиквената смес. Може да замразите част от сместа. Печете мъфините в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Проверете готовността им като ги прободете с нож или клечка. Оставете кексчетата да се охладят 10 минути.
4. За топинга настържете фино кората на лимона и мандарината в купа. Изтискайте сока на половин лимон и добавете сметаната. Разбъркайте. Добавете пудрата захар и разбъркайте до гладкост.
5. Сипете по 1 с.л. топинг върху всяко кексче. По желание поръсете със семенца ванилия или листенца прясна лавандула.
Продукти
- За мъфините:
- 400 г тиква
- 400 г светлокафява захар
- 4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
- щипка сол
- 300 г брашно
- 3 ч.л. бакпулвер
- шепа орехи
- 1 ч.л. канела
- 175 мл зехтин екстра върджин
- За топинга:
- 1 лимон
- настъргана кора
- 1 мандарина
- настъргана кора
- 0.5 лимон
- сок
- 140 г заквасена сметана
- 2 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем