Понички със сладкарски крем

Понички със сладкарски крем

Начин на приготвяне:

Рецепта за традиционни балкански пържени понички, пълни с нежен сладкарски крем. Поднесени с малко маскарпоне, плодов конфитюр и пресни плодове, тези понички с крем стават неустоими.

1. За сладкарския крем сипете в тенджерка сметаната и прясното мляко. Добавете захарта и разбъркайте докато тя се разтопи. В купичка разбийте жълтъците и нишестето до хомогенност. Добавете жълтъците при млякото, сметаната и захарта и бъркайте докато сместа се сгъсти, около 5-6 минути. Прехвърлете крема в шприц с тънък накрайник и го поставете в хладилник, за да се изстуди.

2. Пресипете крема в купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине. След това прехвърлете крема в шприц с тънък гладък накрайник.

3. За тестото за поничките с креме в тенджерка сипете млякото, захарта и маслото. Оставете маслото да се разтопи, а сместа да се затопли. Дръпнете от огъня и добавете сухата мая и разбъркайте. Щом се появят балончета по повърхността, маята се е активирала.

4. В голяма купа сипете брашното и направете кладенче в него. Бавно изсипете сместа с маята в кладенчето. Добавете яйцата и разбъркайте с тел. Продължете да разбърквате енергично до получаването на гладка и еластична смес. Настържете семената тонка и разбъркайте. купата с прозрачно фолио и я оставете на топло /около 25-30 градуса/, за да втаса тестото.

5. В тенджерка загрейте 3-4 пръста олио до 160 градуса. С една ръка вземете от тестото, стиснете до образуване на топче и го пуснете в олиото. Пържете поничките на порции, по 3-4 минути. Извадете ги върху кухненска хартия.

6. Щом поничките поизстинат, напълнете половината от тях с крем с помощта на шприца. Другата половина оваляйте в смес от захар и канела.

7. Сервирайте 2 понички със сладкарски крем и 1 с канела и захар върху подложка от маскарпоне и ябълков конфитюр. Гарнирайте с пресни плодове, ядливи цветя и листа мента. Поръсете с настъргана портокалова кора.

понички с крем

понички със сладкарски крем

Продукти

За тестото:

  • 600 г брашно
  • 440 мл пълномаслено прясно мляко
  • 130 г масло
  • 70 г захар
  • 1 пакетче суха мая
  • 4 яйца
  • 1 семе тонка боб

За сладкарския крем:

  • 75 г захар
  • 2 жълтъка
  • 30 г царевично нишесте
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана

Допълнително:

  • захар
  • канела
  • пресни плодове
  • ядливи цветя
  • листа мента
  • настъргана портокалова кора

Свързани рецепти