Понички със сладкарски крем
Рецепта от: Божана Кацарова

Рецепта за традиционни балкански пържени понички, пълни с нежен сладкарски крем. Поднесени с малко маскарпоне, плодов конфитюр и пресни плодове, тези понички с крем стават неустоими.
1. За сладкарския крем сипете в тенджерка сметаната и прясното мляко. Добавете захарта и разбъркайте докато тя се разтопи. В купичка разбийте жълтъците и нишестето до хомогенност. Добавете жълтъците при млякото, сметаната и захарта и бъркайте докато сместа се сгъсти, около 5-6 минути. Прехвърлете крема в шприц с тънък накрайник и го поставете в хладилник, за да се изстуди.
2. Пресипете крема в купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине. След това прехвърлете крема в шприц с тънък гладък накрайник.
3. За тестото за поничките с креме в тенджерка сипете млякото, захарта и маслото. Оставете маслото да се разтопи, а сместа да се затопли. Дръпнете от огъня и добавете сухата мая и разбъркайте. Щом се появят балончета по повърхността, маята се е активирала.
4. В голяма купа сипете брашното и направете кладенче в него. Бавно изсипете сместа с маята в кладенчето. Добавете яйцата и разбъркайте с тел. Продължете да разбърквате енергично до получаването на гладка и еластична смес. Настържете семената тонка и разбъркайте. купата с прозрачно фолио и я оставете на топло /около 25-30 градуса/, за да втаса тестото.
5. В тенджерка загрейте 3-4 пръста олио до 160 градуса. С една ръка вземете от тестото, стиснете до образуване на топче и го пуснете в олиото. Пържете поничките на порции, по 3-4 минути. Извадете ги върху кухненска хартия.
6. Щом поничките поизстинат, напълнете половината от тях с крем с помощта на шприца. Другата половина оваляйте в смес от захар и канела.
7. Сервирайте 2 понички със сладкарски крем и 1 с канела и захар върху подложка от маскарпоне и ябълков конфитюр. Гарнирайте с пресни плодове, ядливи цветя и листа мента. Поръсете с настъргана портокалова кора.
Продукти
- За тестото:
- 600 г брашно
- 440 мл пълномаслено прясно мляко
- 130 г масло
- 70 г захар
- 1 пакетче суха мая
- 4 яйца
- 1 семе тонка боб
- За сладкарския крем:
- 75 г захар
- 2 жълтъка
- 30 г царевично нишесте
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл течна сметана
- Допълнително:
- захар
- канела
- пресни плодове
- ядливи цветя
- листа мента
- настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Плодов шейк с кисело мляко