Великденски кексчета
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Освен вкусни, тези великденски кексчета са и красиви - покрити са с "трева" от смлени ядки шамфъстък, върху която има бяло цвете от маслен крем. В кексовото тесто има стафиди и бадемова паста, затова и вкусът им е неустоим.
Продукти
- 2 с.л. златни стафиди
- 100 г брашно
- 100 г фино смлени бадеми
- 7 г бакпулвер
- 220 г захар
- щипка сол
- 1 яйце
- 180 мл прясно мляко
- 60 мл олио
- 1 шушулка ванилия
- 120 г бадемова паста
- За крема:
- 1 шушулка ванилия
- 500 мл прясно мляко
- 150 г захар
- 4 жълтъка
- 2 с.л. брашно
- 250 г меко масло
- 60 г пудра захар
- Допълнително:
- 50 г ядки шам-фъстък
- щипка шафран
Начин на приготвяне:
- 1. Накиснете стафидите в топла вода за 30 минути.
- 2. В една купа смесете сухите съставки - брашното, фино смлените бадеми, бакпулвера, солта, захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбъркайте. В друга купа разбийте яйцето и добавте прясно или кисело мляко и олиото. Разбъркайте.
- 3. Добавете течните към сухите съставки и разбъркайте до хомогенност. Прецедете стафидите и ги добавете към кексовото тесто. Разбъркайте. За да не паднат стафидите на дъното на тестото, поставете в хладилник кексовото тесто и го разсипете във формичките студено.
- 4. Напълнете 3/4 от обема на хартиените кошнички, поставени в гнездата на форма за мъфини с кексово тесто. Оформете малки топчета от бадемовата паста и поставете по едно по средата на всяко кексче. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
- 5. За сладкарския крем разбийте жълтъците с брашното, половината захар и малко студено прясно мляко на кашичка. Останалото мляко сипете в тенджера и го оставете да заври. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и останалата захар. Щом млякото заври, добавете малко от него към сместа с жълтъците и разбъркайте енергично. Пресипете внимателно сместа с жълтъците в тенджерката и бъркайте в продължение на 4-5 минути, докато кремът се сгъсти. Пресипете го върху метален поднос и го разстелете. Покрийте с фолио и оставете да изстине добре.
- 6. Разбийте мекото масло с помощта на миксер, на бавна скорост, до пухкавост. Добавете пудрата захар и разбийте до хомогенност. След това добавете разбъркайте студения сладкарски крем и го добавете и него в движение. Разбийте до хомогенност.
- 7. Добавете няколко лъжици топла вода към нишките шафран в купичка. Смелете ядките шам-фъстък.
- 8. Намажете изстиналите кексчета с един слой маслен крем. Поръсете с шам-фъстък. Прецедете шафрана и добавете малко от течността към останалия маслен крем и разбъркайте. Пресипете крема в шприц. Шприцовайте бледожълто цвете с тичинка върху всяко цвете.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боровинкови мъфини
Рецепти Дона Хей
Лесни боровинкови мъфини
Рецепти Донал Скиан
Кокосови кексчета с кая
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Френски кексчета канелé
Рецепти Марк Мориарти
Идеалните къпкейкчета
Рецепти Марк Мориарти
Идеалните плодови кифлички (сконс)
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Рудолф ван Веен
Къпкейкчета с букви
Рецепти Давид Скоко
Шоколадови мини мъфини с чили и зехтин
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадови кексчета с какаова заливка