Тези сладкишчета са кулинарен специалитет от Бордо. Най-често се сервират с кафе. Добре е сместа за канелé да се приготви 1 ден предварително и да се охлади. Непременно опитайте да ги приготвите!

Продукти

  • 500 мл прясно мляко
  • 50 г безсолно масло
  • 1 шушулка ванилия
  • 200 г захар
  • 2 яйца
  • 2 жълтъка
  • 100 г брашно
  • 2 с.л. тъмен ром
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

  • 1. В касерола загрейте млякото заедно с маслото и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Пуснете и празната шушулка вътре за още аромат. Щом млякото кипне, дръпнете от огъня. Извадете шушулката ванилия.
  • 2. В купа разбийте яйцата и жълтъците със захарта. Добавете брашното, солта и рома и разбъркайте. Добавете горещото мляко и разбъркайте до хомогенност. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете да престои в хладилник 1 нощ.
  • 3. Пресипете кексовата смес в купа и внимателно напълнете ¾ от обема на гнездата на силиконова форма за канеле̒ или мъфини, или отделни силиконови формички. Поставете върху тава и печете в предварително загрята фурна на 260 градуса 20 минути. След това намалете градусите на 180 и печете още 50-60 минути.
  • 4. Оставете кексчетата да изстинат във формата за 10 минути. След това ги обърнете върху чиния. Поднесете, гарнирани със сладолед или крем Англез.

Свързани рецепти

Виж всички