Кая е яйчен (сладкарски) крем от азиатската кухня. В тази рецепта той се добавя както към кексовото тесто, така и в масления крем.

Продукти

  • 225 г меко масло
  • 225 г фина захар
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. ванилова паста
  • 200 г кая с кокос
  • 225 г брашно с набухвател
  • 50 г кокосови стърготини
  • За масления крем:
  • 75 г меко масло
  • 200 г пудра захар
  • 150 г кая с кокос

Начин на приготвяне:

  • 1. За кексчетата разбийте нарязаното на кубчета масло със захарта, с помощта на миксер, докато сместа стане пухкава. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате сместа след всяко. Добавете ваниловата паста, крема кая и брашното. Разбъркайте бавно до хомогенност.
  • 2. Намазнете дъното и стените на малки правоъгълни формички за кексчета и постелете във всяко парче хартия за печене. Разпределете сместа във формичките и изравнете отгоре. Печете кексчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор 20 минути. След като извадите кексчетата от фурната, ги оставете да изстинат 5 минути във формичките, а след това ги извадете върху решетка.
  • 3. За масления крем смесете в купа маслото на кубчета, пудрата захар и крема кая. Разбийте с помощта на миксер до еднородна и пухкава смес. Прехвърлете в пош с вълнист накрайник.
  • 4. Шприцовайте маслен крем върху всяко кексче, под формата на малки розички. Поръсете с предварително запечен в сух тиган кокос.

Свързани рецепти

Виж всички