Лимоново тирамису
Рецепта от: Рудолф ван Веен
За да приготвите това тирамису, ще ви трябва повече време и старание. Първо направете бишкотите и сиропа, в който ще ги топите. След това пригответе крема от маскарпоне и накрая сглобете сладкиша. Свежо тирамису с пухкав крем!
Продукти
- За бишкотите:
- 6 белтъка
- 230 г захар
- 180 г фино смлени бадеми
- 80 г пудра захар
- 40 г брашно
- За лимоновия крем:
- 5 жълтъка
- 100 г захар
- 100 мл лимонов сок
- 100 г масло
- За крема с маскарпоне:
- 250 г сирене маскарпоне
- 500 мл течна сметана
- 100 г захар
- 5 жълтъка
- 100 мл вода
- За сиропа:
- 200 мл вода
- 200 г захар
- 200 мл лимончело
- Допълнително:
- 2 с.л. пудра захар
- 1 лимон (кора)
Начин на приготвяне:
- 1. За бишкотите разбийте леко белтъците с помощта на миксер. Добавете захарта малко по малко, без да спирате разбиването. Разбивайте на максимална мощност до образуването на твърд сняг. Добавете фино смлените бадеми, пудрата захар и брашното и разбъркайте внимателно с шпатула, до хомогенност. Пресипете сместа в шприц с широк накрайник. Оформете бишкоти - дълги, гладки бисквити в тава, голяма постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
- 2. За лимоновия крем разбийте в купа жълтъците със захарта и малко от лимоновия сок до гладкост. В тенджерка сипете останалия лимонов сок и го затоплете. Щом сокът кипне, добавете го на тънка струйка към жълтъците, като разбивате енергично. Върнете сместа в тенджерката и бъркайте докато се сгъсти, около 5 минути. Дръпнете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте докато то се разтопи, а кремът стане лъскав и гладък. Пресипете крема в дълбока чиния, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да изстине. След това го пресипете в шприц с гладък накрайник.
- 3. За сиропа сипете захарта и водата в тенджерка и оставете сместа да заври, а захарта да се разтопи. Дръпнете от огъня и добавете лимончелото. Бъркайте енергично няколко минути. Пресипете сиропа в купа и го оставете да изстине.
- 4. За крема с маскарпоне сипете жълтъците, захарта и водата в купа и ги разбъркайте. Поставете купата на водна баня и бъркайте сместа докато се образува пухкава, почти бяла пяна. Свалете я от котлона и продължете да разбивате, за да се охлади сместа. добавете малко количество от сместа към маскарпонето и разбъркайте енергично до пълна хомогенност и гладкост. Пресипете сместа към останалата смес от жълтъци и разбъркайте. Отделно, в голяма купа, разбийте с помощта на миксер сметаната до консистенция на гъсто кисело мляко. Охладете я. След това добавете към нея сместа от жълтъци и маскарпоне и разбъркайте до хомогенност.
- 5. За да сглобите тирамисуто, наредете на дъното на тавичка един ред от предварително потопени в сиропа /без да ги държите повече от 20 секунди в него/ с лимончело бишкоти. Изсипете половината крем с маскарпоне върху бишкотите. Подредете втори ред сиропирани бишкоти, но напречно на долния ред, и ги залейте с останалия крем с маскарпоне.
- 6. Шприцовайте ленти от лимоновия крем по диагонал. Поръсете с фино настъргана лимонова кора и пудра захар. Поставете лимоновото тирамису в хладилник за 2 часа.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Ейнсли Хариът
Ямайски джинджифилов сладкиш с лимонова глазура
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Бухти с ванилов сос