Сместа за този кейк се приготвя изключително бързо. А докато се пече, ще приготвите крема също за нула време. В резултат ще получите сочен сладкиш с вкус на кафе и нежен портокалов крем.

Продукти

  • 225 г олио
  • 225 г тъмнокафява захар
  • 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 5 с.л. разтворимо кафе + 2 с.л. гореща вода
  • 225 г брашно с набухвател
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • За портокаловия крем:
  • 6 жълтъка от свободно отглеждани кокошки
  • 3 портокала, кора и сок
  • 100 г захар
  • 25 г безсолно масло
  • 3 с.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа сипете олиото, захарта и яйцата и ги разбийте с помощта на миксер, докато сместа увеличи обема си. Добавете разтвореното в гореща вода кафе и разбийте отново. Накрая добавете пресятото брашно и бакпулвера. Разбъркайте с помощта на шпатула до хомогенност.
  • 2. Намажете с мазнина дъното и стените на квадратна тавичка (23х23 см) и постелете с хартия за печене. Изсипете сместа в тавичката и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (160 градуса с вентилатор) 50-60 минути.
  • 3. Оставете кекса да изстине напълно. След това, с помощта на дръжката на дървена лъжица, направете 36 дупки, по 4 дупки на всяко парче, без да стигате до дъното.
  • 4. За крема сложете жълтъците, захарта, маслото, фино настърганата портокалова кора и портокаловия сок в дълбок тиган или касерола. Добавете и царевичното нишесте. Загрейте сместа на слаб огън, като разбърквате непрекъснато. Щом кремът се сгъсти (да остава по долната част на лъжицата), дръпнете от огъня. Охладете в хладилник.
  • 5. Пресипете охладения крем в пош и напълнете дупките в кейка. Останалият крем разнесете по повърхността на сладкиша.

Свързани рецепти

Виж всички