Баклава с богат пълнеж
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Тази рецепта за баклава е от близкоизточната кухня. Пълнежът и е от много сушени плодове и ядки. Насладете се на този богат десерт по време на празнични дни!
Продукти
- 80 г сушени кайсии
- 80 г сушени смокини
- 40 г сушени фурми без костилки
- 125 г ядки шам-фъстък
- 125 г орехи
- 250 г масло
- 15 листа точени кори
- 500 г захар
- 250 мл вода
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете кайсиите, фурмите и смокините на ситно. Преди това отстранете дръжките на смокините.
- 2. В блендер смелете орехите и ядките шамфъстък, но не съвсем фино.
- 3. Разтопете маслото. Намажете с масло дъното и стените на малка правоъгълна тавичка.
- 4. Разрежете корите по средата, на две. Наредете 15 половинки листа кори един върху друг, като мажете всеки с разтопено масло. Разпределете равномерно нарязаните сушени плодове върху корите, а върху тях ядките. Притиснете леко. Подредете останалите 15 половинки листа точени кори един върху друг, като мажете всеки с разтопено масло.
- 5. Нарежете баклавата на еднакви квадратчета. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 35 минути.
- 6. Сипете водата в тенджерка и щом заври, добавете захарта. Бъркайте докато тя се разтопи. Пресипете захарния сироп в друг съд, за да изстине.
- 7. С помощта на черпак залейте поизстиналата баклава със захарния сироп. Оставете баклавата да престои известно време, след това я поднесете върху поднос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Ейнсли Хариът
Ямайски джинджифилов сладкиш с лимонова глазура
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж
Рецепти Нико Рейнолдс
Тарт Татен с гриловани круши