Баклава с богат пълнеж
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Нарежете кайсиите, фурмите и смокините на ситно. Преди това отстранете дръжките на смокините.
2. В блендер смелете орехите и ядките шамфъстък, но не съвсем фино.
3. Разтопете маслото. Намажете с масло дъното и стените на малка правоъгълна тавичка.
4. Разрежете корите по средата, на две. Наредете 15 половинки листа кори един върху друг, като мажете всеки с разтопено масло. Разпределете равномерно нарязаните сушени плодове върху корите, а върху тях ядките. Притиснете леко. Подредете останалите 15 половинки листа точени кори един върху друг, като мажете всеки с разтопено масло.
5. Нарежете баклавата на еднакви квадратчета. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 35 минути.
6. Сипете водата в тенджерка и щом заври, добавете захарта. Бъркайте докато тя се разтопи. Пресипете захарния сироп в друг съд, за да изстине.
7. С помощта на черпак залейте поизстиналата баклава със захарния сироп. Оставете баклавата да престои известно време, след това я поднесете върху поднос.
Продукти
- 80 г сушени кайсии
- 80 г сушени смокини
- 40 г сушени фурми без костилки
- 125 г ядки шам-фъстък
- 125 г орехи
- 250 г масло
- 15 листа точени кори
- 500 г захар
- 250 мл вода
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни