Тези хлебчета роти носят истински полъх от Карибите. Хлебчетата се приготвят за нула време и се изпичат на тиган, а след това се пълнят с пикантна и ароматна смес от нахут и задушена в кокосово мляко тиква.

Продукти

  • 3 с.л. кокосово или растително олио
  • 1 глава лук
  • ½ люта чушка „Скоч боне“
  • 3 скилидки чесън
  • 400 г тиква
  • 400 г нахут от консерва
  • 1 с.л. карибска смес от подправки (къри)
  • ½ ч.л. куркума
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. сол
  • 150 мл кокосово мляко
  • 80 мл вода
  • 1 ч.л. листенца мащерка
  • 2 ч.л. захар
  • ½ лайм, сок
  • 1 с.л. нарязан кориандър
  • За хляба:
  • 225 г брашно
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 200 мл вода
  • гхи или масло за мазане

Начин на приготвяне:

  • 1. За хляба смесете брашното и бакпулвера в купа. Добавете сол, разбъркайте отново. Започнете да добавяте по малко вода и да разбърквате с ръка, докато се образува гладко тесто, което се отделя от стените на купата. Поставете топката тесто в купата и покрийте с кърпа. Оставете тестото да почива 20 минути.
  • 2. За кърито нарежете главата лук на тънки полумесеци и ги запържете на умерен огън в тиган с 2 с.л. зехтин, докато омекне, около 5 минути. Добавете почистената от семки и нарязана на тънки лентички люта чушка, както и фино настърганите скилидки чесън. Гответе още минута и пресипете в чиния.
  • 3. Обелената тиква нарежете на едри кубчета и я запържете в същия тиган с 1 с.л. зехтин за 3-4 минути, заедно с куркумата, карибската смес от подправки и кимиона. Добавете прецедения нахут и малко вода. Върнете задушените лук, чесън и люта чушка в тигана и разбъркайте. Добавете кокосовото мляко и още малко вода и гответе до готовност на тиквата (не трябва да се разпада) и сгъстяване. Накрая добавете сока от лайм и нарязаните листа кориандър.
  • 4. Разделете тестото на 4 еднакви парчета. Върху набрашнен плот разточете едно парче в кръг с диаметър 20 см. Намажете тестото с разтопено масло или гхи и го прегънете на две, а след това на четири. Разточете отново в кръг с диаметър 20 см. Щом подготвите по този начин и четирите хлебчета, изпечете ги в загрят тиган, едно по едно, за по 3-4 минути от всяка страна. Щом обърнете хлебчетата, намажете ги отново с разтопено масло. Съхранявайте роти топли, увити в кърпа.
  • 5. Сервирайте къри с тиква и нахут в хлебче роти. Поднесете с резен лайм, люта чушка и листа кориандър.

Свързани рецепти

Виж всички