Хляб роти с карибско къри от тиква и нахут
Рецепта от: Ейнсли Хариът
Тези хлебчета роти носят истински полъх от Карибите. Хлебчетата се приготвят за нула време и се изпичат на тиган, а след това се пълнят с пикантна и ароматна смес от нахут и задушена в кокосово мляко тиква.
Продукти
- 3 с.л. кокосово или растително олио
- 1 глава лук
- ½ люта чушка „Скоч боне“
- 3 скилидки чесън
- 400 г тиква
- 400 г нахут от консерва
- 1 с.л. карибска смес от подправки (къри)
- ½ ч.л. куркума
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. сол
- 150 мл кокосово мляко
- 80 мл вода
- 1 ч.л. листенца мащерка
- 2 ч.л. захар
- ½ лайм, сок
- 1 с.л. нарязан кориандър
- За хляба:
- 225 г брашно
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. бакпулвер
- 200 мл вода
- гхи или масло за мазане
Начин на приготвяне:
- 1. За хляба смесете брашното и бакпулвера в купа. Добавете сол, разбъркайте отново. Започнете да добавяте по малко вода и да разбърквате с ръка, докато се образува гладко тесто, което се отделя от стените на купата. Поставете топката тесто в купата и покрийте с кърпа. Оставете тестото да почива 20 минути.
- 2. За кърито нарежете главата лук на тънки полумесеци и ги запържете на умерен огън в тиган с 2 с.л. зехтин, докато омекне, около 5 минути. Добавете почистената от семки и нарязана на тънки лентички люта чушка, както и фино настърганите скилидки чесън. Гответе още минута и пресипете в чиния.
- 3. Обелената тиква нарежете на едри кубчета и я запържете в същия тиган с 1 с.л. зехтин за 3-4 минути, заедно с куркумата, карибската смес от подправки и кимиона. Добавете прецедения нахут и малко вода. Върнете задушените лук, чесън и люта чушка в тигана и разбъркайте. Добавете кокосовото мляко и още малко вода и гответе до готовност на тиквата (не трябва да се разпада) и сгъстяване. Накрая добавете сока от лайм и нарязаните листа кориандър.
- 4. Разделете тестото на 4 еднакви парчета. Върху набрашнен плот разточете едно парче в кръг с диаметър 20 см. Намажете тестото с разтопено масло или гхи и го прегънете на две, а след това на четири. Разточете отново в кръг с диаметър 20 см. Щом подготвите по този начин и четирите хлебчета, изпечете ги в загрят тиган, едно по едно, за по 3-4 минути от всяка страна. Щом обърнете хлебчетата, намажете ги отново с разтопено масло. Съхранявайте роти топли, увити в кърпа.
- 5. Сервирайте къри с тиква и нахут в хлебче роти. Поднесете с резен лайм, люта чушка и листа кориандър.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук
Рецепти Стоян и Лора
Бърза хрупкава туршия върху пюре от бял боб
Рецепти Джейми Оливър
Зеленчуково корма къри
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с булгур и сушени домати
Рецепти Стоян и Лора
Турска супа от червена леща
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от булгур с доматен сос