Накиснатият предварително боб се вари заедно с месото и зеленчуците. Добавя се запръжка от мас и пушен червен пипер. Класическа боб чорба!

Продукти

  • 300 г бял боб
  • 400 г свински гърди
  • 1 печена червена чушка
  • 1 стрък праз
  • 1 корен пащърнак
  • 1 морков
  • 0.5 с.л. сух джоджен
  • 2 с.л. свинска мас
  • 0.25 ч.л. див кимион
  • 2 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 с.л. концентрирано доматено пюре
  • сол и черен пипер на вкус
  • нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. Накиснете боба в голяма тенджера за една нощ в студена вода. След това го отцедете с помощта на касерола "Nera” и капака за отцеждане. Залейте с вода и кипнете. Пак го отцедете, залейте го с вода и го сложете да се вари.
  • 2. Почистете праза, обелете моркова, пащърнака и печената чушката. Нарежете ги на дребно.
  • 3. Месото нарежете на кубчета, посолете го и го запържете в малко от маста до златисто. Извадете го.
  • 4. В същия съд поръсете леко стрития кимион и го запържете за кратко. Добавете и зеленчуците и ги запържете. 
  • 5. Изсипете месото и запържените зеленчуци в тенджерата при боба. Поръсете с джоджен. Гответе, докато бобът се свари. 
  • 6. Загрейте останалата мас и в нея разбъркайте пушения пипер и доматения концентрат. Веднага налейте черпак от чорбата. Изсипете в тенджерата и гответе още около 10 минути. Посолете и сервирайте с пресен магданоз.
  • Съвети:
  • По желание добавете и 3-4 скилидки чесън, запържете ги заедно с останалите зеленчуци.
  • Може да пасирате малка част от готовата чорба, да я върнете в тенджерата и да разбъркате. Така ще имате супа с по-интересна консистенция.

Свързани рецепти

Виж всички