Джон Тород

Джон Тород

Биография

Джон Тород е роден в Мелбърн, Австралия на 23 юли, 1965 г.

На 4-годишна възраст губи майка си и с двамата си по-големи братя са отгледани първо от баба си, а след това от баща си.

На 16-годишна възраст Джон напуска училище, за да учи в колеж по кетъринг.

През 1991 г. заминава за Великобритания. Там работи в различни ресторанти преди да отвори първия си собствен ресторант „Smiths“ в Смитсфийлд през 2000 г. През следващата година Джон отваря кафене в Нотинг Хил, което обаче скоро затваря врати. През 2009 г. Тород отваря втория си ресторант „Luxe“, близо до пазара в Спитълфийлдс.

Джон Тород става известен с участието си в „Мастършеф“ като водещ заедно с Грег Уолъс през 2005 г. През 2010 г., покрай работата в същото телевизионното шоу Джон се запознава с актрисата Лиса Фокнър, която става победител в състезанието. Двамата сключват брак през 2019 г.

През 2015 г. Джон представя кулинарното си предаване „John Torode's Argentina“, а през 2017 г. - John Torode's Malaysian Adventure.

Джон е автор на десетки кулинарни книги, сред които „It's Only Food“ (1999), „Torode's Thai Trip“ (1999), „MasterChef Goes Large“ (2005), „My Kind of Food“ (2015). Книгата му „The Mezzo Cookbook“ (1997), написана в съавторство, е наградена през 1998 г.

Джон има четири деца от първите си два брака – Каспър, Лулу, Джона и Марсел.

Едно от най-любимите ястия на Джон е печено пиле.

Джон е запален колоездач и често минава разстоянието от Южен Кенсигтън до Камдън с колело.