Вкусен гъст боб с аромат на сушени манатарки. За разкош се поръсва с билков зехтин.

 

Продукти

  • 200 г боб
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 стрък пресен джоджен
  • 20 г сушени манатарки
  • 1 зелена чушка
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. брашно
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 2 с.л. масло
  • сол на вкус
  • За билковия зехтин:
  • 100 мл зехтин
  • 3 стръка джоджен
  • 1 връзка магданоз
  • сокът от 1/2 лимон
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете боба в мултикукър заедно с наситнените лук и морков, клонките джоджен и около чаша и половина вода. Водата трябва да покрива боба, но не и да го надвишава повече от 2 см. Гответе 30 минути под налягане. Ако използвате тенджера, сварете боба в 2 л вода за около 2 часа.
  • 2. Накиснете манатарките във вода. В касерола загрейте масло, запържете нарязаната зелена чушка, добавете брашното, доматения концентрат, червения пипер и чаена чаша гореща вода, разбъркайте и изсипете сместа при боба. Добавете и накълцаните сушени манатарки, малко от водата им и посолете, гответе на ниска температура за 10 минути като разбърквате в началото.
  • 3. За билковия зехтин смесете в блендер лимона, джоджена, зехтина, магданоза и сол на вкус. Пасирайте и поднесете с боба.

Свързани рецепти

Виж всички