Боб с манатарки
Рецепта от: Стоян и Лора
Вкусен гъст боб с аромат на сушени манатарки. За разкош се поръсва с билков зехтин.
Продукти
- 200 г боб
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 стрък пресен джоджен
- 20 г сушени манатарки
- 1 зелена чушка
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. доматен концентрат
- 2 с.л. масло
- сол на вкус
- За билковия зехтин:
- 100 мл зехтин
- 3 стръка джоджен
- 1 връзка магданоз
- сокът от 1/2 лимон
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете боба в мултикукър заедно с наситнените лук и морков, клонките джоджен и около чаша и половина вода. Водата трябва да покрива боба, но не и да го надвишава повече от 2 см. Гответе 30 минути под налягане. Ако използвате тенджера, сварете боба в 2 л вода за около 2 часа.
- 2. Накиснете манатарките във вода. В касерола загрейте масло, запържете нарязаната зелена чушка, добавете брашното, доматения концентрат, червения пипер и чаена чаша гореща вода, разбъркайте и изсипете сместа при боба. Добавете и накълцаните сушени манатарки, малко от водата им и посолете, гответе на ниска температура за 10 минути като разбърквате в началото.
- 3. За билковия зехтин смесете в блендер лимона, джоджена, зехтина, магданоза и сол на вкус. Пасирайте и поднесете с боба.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Запечен боб с домати и фета
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Стоян и Лора
Дип от жълт грах
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук
Рецепти Стоян и Лора
Бърза хрупкава туршия върху пюре от бял боб