Боб в доматен сос
Рецепта от: Примож Долничар
Това е рецепта за зрял боб в доматен сос. Бобът в доматен сос се консервира в буркани, а през зимните месеци от него се приготвя печен боб на фурна.
Продукти
- 2 кг зрял бял боб
- 1 дафинов лист
- 4-5 глави червен лук
- 1 с.л. червен пипер
- 2 домата
- олио
- сол
Начин на приготвяне:
- 1. Почистете боба от примеси и кухи зърна. Измийте го и го накиснете в тенджера със студена вода. Захлупете и оставете за 1 нощ.
- 2. Прецедете боба и го сложете в тенджера. Залейте със студена вода и варете в продължение на 1 час. Зърната трябва да са сварени, но да са останали цели, не да се разпадат. Добавете дафиновия лист.
- 3. В тиган с олио запържете нарязания на ситно лук с щедра щипка сол, при почти непрекъснато разбъркване. Добавете червения пипер и разбъркайте. Добавете и двата предварително обелени и нарязани на кубчета домата. Добавете и вода от варенето на боба.
- 4. Отстранете дафиновия лист и пресипете боба в тигана, като го вадите с помощта на решетеста лъжица.
- 5. Пресипете боба в доматен сос в измити буркани и затворете с капачки. Поставете бурканите в тава с вода на дъното. Стерилизирайте във фурната, на пара, на 120 градуса за 1 час.
- 6. След като отворите буркана, направете печен боб, като изсипете съдържанието му в тава и печете 30 минути на 200 градуса.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Боб с манатарки
Рецепти Стоян и Лора
Запечен боб с домати и фета
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Стоян и Лора
Дип от жълт грах
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук
Рецепти Стоян и Лора
Бърза хрупкава туршия върху пюре от бял боб