Това е рецепта за зрял боб в доматен сос. Бобът в доматен сос се консервира в буркани, а през зимните месеци от него се приготвя печен боб на фурна.

Продукти

  • 2 кг зрял бял боб
  • 1 дафинов лист
  • 4-5 глави червен лук
  • 1 с.л. червен пипер
  • 2 домата
  • олио
  • сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете боба от примеси и кухи зърна. Измийте го и го накиснете в тенджера със студена вода. Захлупете и оставете за 1 нощ.
  • 2. Прецедете боба и го сложете в тенджера. Залейте със студена вода и варете в продължение на 1 час. Зърната трябва да са сварени, но да са останали цели, не да се разпадат. Добавете дафиновия лист.
  • 3. В тиган с олио запържете нарязания на ситно лук с щедра щипка сол, при почти непрекъснато разбъркване. Добавете червения пипер и разбъркайте. Добавете и двата предварително обелени и нарязани на кубчета домата. Добавете и вода от варенето на боба.
  • 4. Отстранете дафиновия лист и пресипете боба в тигана, като го вадите с помощта на решетеста лъжица.
  • 5. Пресипете боба в доматен сос в измити буркани и затворете с капачки. Поставете бурканите в тава с вода на дъното. Стерилизирайте във фурната, на пара, на 120 градуса за 1 час.
  • 6. След като отворите буркана, направете печен боб, като изсипете съдържанието му в тава и печете 30 минути на 200 градуса.

Свързани рецепти

Виж всички