Нахутът за салатата се пече, докато стане хрупкав, а дресингът с див лук и магданоз добавя изключителен вкус.

Продукти

  • 400 г нахут от консерва
  • 1/3 ч.ч. зехтин екстра върджин
  • ¼ ч.л. сумак
  • 1 скилидка чесън
  • 5 ч.л. лимонов сок
  • ½ ч.л. сол
  • 1/8 ч.л. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 2 с.л. нарязан див лук
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • 2 връзки аспержи
  • 2 ч.л. зехтин
  • 2 ч.ч. рукола (не от пакет)
  • 1 авокадо

Начин на приготвяне:

  • 1. Прецедете нахута, като запазите ¼ ч.ч. от течността (аквафаба). Поставете нахута в сух тиган и го загрейте за 20-30 секунди, разклащайки го. Добавете зехтина и разклатете отново. Гответе 15-20 минути, докато нахутът стане хрупкав, като често го разтръсквате. Накрая овкусете със сол и сумак.
  • 2. В блендер сипете аквафабата и лимоновия сок, добавете обелената скилидка чесън, сол и захар и разбийте. В движение добавете олиото. Пресипете получения сос в купа и към него добавете нарязаните див лук и магданоз. Овкусете с черен пипер и разбъркайте.
  • 3. Отрежете долната твърда част на аспержите и ги запържете в тигана от нахута с 2 с.л. зехтин, за 3 минути. Овкусете със сол и черен пипер.
  • 4. В голяма купа сипете хрупкавия нахут и нарязаното на резени авокадо. Добавете 2 с.л. от соса и разбъркайте. След това добавете нарязаните на парченца аспержи, руколата и останалия сос. Разбъркайте добре.

Свързани рецепти

Виж всички