Запечен боб с домати и фета
Рецепта от: Стоян и Лора
За това ястие от гръцката кухня използвайте боб от консерва. Прецедете боба и го смесете с предварително задушените зеленчуци и смес от подправки. Печете до златист загар и поднесете с натрошено сирене и хляб.
Продукти
- 3 консерви едър бял боб (по 400 г всяка)
- 400 г домати на кубчета от консерва
- 1 морков
- 1 стрък стеблена целина
- 1 глава лук
- 2 стръка пресен риган
- 200 г сирене фета
- 50 мл зехтин
- мелничка чесън с билки на вкус
- пипер меланж на вкус
- багета за поднасяне
Начин на приготвяне:
- 1. Обелете и нарежете на ситно моркова, целината и лука. Запържете ги в загрят зехтин за около 5 минути.
- 2. Добавете доматите към зеленчуците и гответе още около 10 минути. Прехвърлете сместа в тава.
- 3. Прибавете измития и отцедения боб към зеленчуковата смес и поръсете с част от пресния риган. Полейте със зехтина, овкусете с микса от подправки и пипер меланж и разбъркайте добре.
- 4. Запечете в предварително загрята на 220 градуса фурна докато се получи хубав загар отгоре.
- 5. Гарнирайте с натрошено сирене фета и по желание с още риган. Поднесете с хляб.
- Съвет:
- Ако нямате готов микс от подправки, овкусете с малко морска сол, сух чесън, девесил, розмарин, чубрица и кервиз.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Боб с манатарки
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Стоян и Лора
Дип от жълт грах
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук
Рецепти Стоян и Лора
Бърза хрупкава туршия върху пюре от бял боб