За това ястие от гръцката кухня използвайте боб от консерва. Прецедете боба и го смесете с предварително задушените зеленчуци и смес от подправки. Печете до златист загар и поднесете с натрошено сирене и хляб.

Продукти

  • 3 консерви едър бял боб (по 400 г всяка)
  • 400 г домати на кубчета от консерва
  • 1 морков
  • 1 стрък стеблена целина
  • 1 глава лук
  • 2 стръка пресен риган
  • 200 г сирене фета
  • 50 мл зехтин
  • мелничка чесън с билки на вкус
  • пипер меланж на вкус
  • багета за поднасяне

Начин на приготвяне:

  • 1. Обелете и нарежете на ситно моркова, целината и лука. Запържете ги в загрят зехтин за около 5 минути.
  • 2. Добавете доматите към зеленчуците и гответе още около 10 минути. Прехвърлете сместа в тава.
  • 3. Прибавете измития и отцедения боб към зеленчуковата смес и поръсете с част от пресния риган. Полейте със зехтина, овкусете с микса от подправки и пипер меланж и разбъркайте добре.
  • 4. Запечете в предварително загрята на 220 градуса фурна докато се получи хубав загар отгоре.
  • 5. Гарнирайте с натрошено сирене фета и по желание с още риган. Поднесете с хляб.
  • Съвет:
  • Ако нямате готов микс от подправки, овкусете с малко морска сол, сух чесън, девесил, розмарин, чубрица и кервиз.

Свързани рецепти

Виж всички