Дип от жълт грах
Рецепта от: Стоян и Лора
Лесна за приготвяне разядка от гръцката кухня, с основна съставка - сух жълт грах, известен още като фава.
Продукти
- 1 ч.ч. жълт градински грах (гръцка фава)
- 1 голяма глава лук (2 малки)
- 80 мл зехтин екстра върджин + за поливане
- 1 лимон
- каперси за декорация
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете на дребно по-голямата част от лука, а останалата заделете за сервиране. Запържете го в тенджера с 20 мл сгорещен зехтин и щипка сол. Когато леко омекне, добавете предварително измития грах, разбъркайте и налейте 4 ч.ч. вода.
- 2. Гответе, докато грахът напълно омекне и абсорбира течността.
- 3. Пасирайте сварения грах в блендер заедно със сока от един лимон и останалите 60 мл зехтин.
- 4. Поднесете с още зехтин, нарязан на ивички лук и каперси.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Боб с манатарки
Рецепти Стоян и Лора
Запечен боб с домати и фета
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук
Рецепти Стоян и Лора
Бърза хрупкава туршия върху пюре от бял боб