Лесна за приготвяне разядка от гръцката кухня, с основна съставка - сух жълт грах, известен още като фава.

Продукти

  • 1 ч.ч. жълт градински грах (гръцка фава)
  • 1 голяма глава лук (2 малки)
  • 80 мл зехтин екстра върджин + за поливане
  • 1 лимон
  • каперси за декорация
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете на дребно по-голямата част от лука, а останалата заделете за сервиране. Запържете го в тенджера с 20 мл сгорещен зехтин и щипка сол. Когато леко омекне, добавете предварително измития грах, разбъркайте и налейте 4 ч.ч. вода.
  • 2. Гответе, докато грахът напълно омекне и абсорбира течността.
  • 3. Пасирайте сварения грах в блендер заедно със сока от един лимон и останалите 60 мл зехтин.
  • 4. Поднесете с още зехтин, нарязан на ивички лук и каперси.

Свързани рецепти

Виж всички