Това е рецепта за лесен и бърз обяд - топла супа от леща с подправки и чесново масло и хляб с 5 подправки, който не изисква месене и втасване.

Продукти

  • За хляба:
  • 250 г пълнозърнесто брашно
  • 250 г бяло брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 с.л. Панг поран (2 вида синапени семена, семена сминдух, семена копър, семена кимион, нигела)
  • 400 мл мътеница*
  • За супата:
  • 150 г червена леща
  • 1 дафинов лист
  • 1 сушена люта чушка
  • ½ ч.л. куркума
  • ½ ч.л. сол
  • 75 г масло
  • 5 скилидки чесън
  • 10 г пресен кориандър

Начин на приготвяне:

  • 1. За хляба сипете двата вида брашно в голяма купа и добавете содата и солта. След това добавете и сместа от подправки Панг поран. Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете мътеницата. Разбъркайте сместа до хомогенност. След това извадете образувалото се тесто върху набрашнен плот и го омесете леко. Оформете тестото в кръгла форма и го поставете в тава, постлана с хартия за печене. Направете кръстовиден разрез в тестото, като режете до долу. Печете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 30 минути.
  • 2. Измийте лещата под студена течаща вода, докато водата отдолу стане прозрачна. Поставете я в тенджера и я залейте с 1 литър вода. Добавете солта, куркумата, дафиновия лист и сухата люта чушка. Разбъркайте и оставете лещата да къкри на слаб огън 30 минути.
  • 3. В тиганче разтопете маслото и добавете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Запържете за кратко и пресипете сместа в лещата. Добавете нарязан кориандър и разбъркайте супата.
  • 4. Сервирайте топла супа от леща с топъл соден хляб.
  • *Ако не разполагате с мътеница, направете си сами, като към 400 мл прясно мляко добавите 4 с.л. прясно изцеден лимонов сок. Разбъркайте и оставете настрани за 5 минути.

Свързани рецепти

Виж всички