Бърза хрупкава туршия върху пюре от бял боб
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Почистете и нарежете на парчета карфиола, морковите, чушките и целината. Обелете чесъна.
2. Налейте в тенджера водата и оцета за маринатата. Прибавете розмарина, захарта, сушените люти чушки, солта, черния пипер, зехтина, меда, семената от резене и дафиновия лист.
3. Кипнете и прибавете скилидките чесън. Изсипете всички подготвени зеленчуци и маслините. Гответе около 5 минути и махнете от котлона. Прехвърлете в буркани и хубаво охладете. Готова е за консумация след 24 часа.
4. За пюрето отцедете боба и го сложете блендер. Добавете настърганата лимонова кора, скилидката чесън, сока от лимон, зехтина, каперсите, сол на вкус, накълцани листенца розмарин, една лъжица от водата от каперсите.
5. Блендирайте и при нужда налейте малко студена вода, за да получите желаната гъстота.
6. В дълбока чиния сложете от пюрето, отгоре подредете от зеленчуците, украсете с кълнове. По желание добавете капки от маринатата и черен пипер.
Продукти
- За туршията:
- 1 малка глава пресен карфиол
- 2–3 дребни моркова
- 3 калифорнийски чушки (различни цветове)
- 3 стръка стеблена целина
- 5 скилидки чесън
- 100 г маслини каламон (без костилки)
- кълнове за сервиране
- За маринатата:
- 500 мл вода
- 250 мл бял винен оцет
- 100 мл зехтин
- 4 с.л. захар
- 2 с.л. мед
- 1–2 сушени люти чушки
- 1 ч.л. семена от резене
- 1 дафинов лист
- 1 клонка розмарин
- 1 с.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер на зърна
- За пюрето от бял боб:
- 1 консерва сварен бял боб (400 г)
- 1 с.л. лимонова кора
- 1 скилидка чесън
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 клонка розмарин
- 1 ч.л. каперси
- 50 мл студено пресован зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Джейми Оливър
Лесно фондю със сирене
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Тапенада от маслини и лимон
Рецепти Ненад Великович
Мини пици от тортиля
Рецепти Ненад Великович
Пълнен сандвич със салса
Рецепти Ненад Великович
Рулца със сушени сливи и ементал
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Морски шишчета с шафран и чеснови крутони