Предаване: Бон АпетиГледайте в: Понеделник 30 май от 11:30 | Понеделник 30 май от 16:30

Начин на приготвяне:

1. Почистете и нарежете на парчета карфиола, морковите, чушките и целината. Обелете чесъна.

2. Налейте в тенджера водата и оцета за маринатата. Прибавете розмарина, захарта, сушените люти чушки, солта, черния пипер, зехтина, меда, семената от резене и дафиновия лист.

3. Кипнете и прибавете скилидките чесън. Изсипете всички подготвени зеленчуци и маслините. Гответе около 5 минути и махнете от котлона. Прехвърлете в буркани и хубаво охладете. Готова е за консумация след 24 часа.

4. За пюрето отцедете боба и го сложете блендер. Добавете настърганата лимонова кора, скилидката чесън, сока от лимон, зехтина, каперсите, сол на вкус, накълцани листенца розмарин, една лъжица от водата от каперсите.

5. Блендирайте и при нужда налейте малко студена вода, за да получите желаната гъстота.

6. В дълбока чиния сложете от пюрето, отгоре подредете от зеленчуците, украсете с кълнове. По желание добавете капки от маринатата и черен пипер.

Продукти

За туршията:

  • 1 малка глава пресен карфиол
  • 2–3 дребни моркова
  • 3 калифорнийски чушки (различни цветове)
  • 3 стръка стеблена целина
  • 5 скилидки чесън
  • 100 г маслини каламон (без костилки)
  • кълнове за сервиране

 

За маринатата:

  • 500 мл вода
  • 250 мл бял винен оцет
  • 100 мл зехтин
  • 4 с.л. захар
  • 2 с.л. мед
  • 1–2 сушени люти чушки
  • 1 ч.л. семена от резене
  • 1 дафинов лист
  • 1 клонка розмарин
  • 1 с.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна

 

За пюрето от бял боб:

  • 1 консерва сварен бял боб (400 г)
  • 1 с.л. лимонова кора
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 клонка розмарин
  • 1 ч.л. каперси
  • 50 мл студено пресован зехтин
  • сол на вкус

 

Свързани рецепти