Фалафел с Баба Гануш
Рецепта от: Джон Тород
За тези малки фалафели трябва само да накиснете нахута от предишната нощ. Поднесете с Баба Гануш и плоски питки.
Продукти
- За фалафелите:
- 250 г сух нахут
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- 1 ½ ч.л. смлян кимион
- щипка кайенски пипер
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 стъбло селъри
- 1 зелена люта ушка
- 1 връзка кориандър
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка мента
- 1 ч.л. сумак
- сол и черен пипер
- 100 мл олио
- За Баба Гануш:
- 2 патладжана
- 2 скилидки чесън
- 4 с.л. сусамов тахан
- 2 лимона
- 2 ч.л. смлян кимион
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
- 1. Нахутът се накисва в студена вода за 1 нощ. След това се прецежда, като се запазва около 100 мл от водата. Отделете 1/3 от нахута.
- 2. В кухненски робот сложете нарязаните лук, селъри, люта чушка и скилидките чесън. Добавете по-голямата част от нахута с водата и смелете. Добавете содата, кимиона, кайнския пипер и нарязаните пресни подправки. Смелете отново.
- 3. Пресипете сместа в купа и добавете отделения нахут. Разбъркайте добре.
- 4. Сипете олиото в дълбок тиган и го загрейте до 175 градуса. С помощта на лъжица загребвайте от сместа за фалафели, а с пръсти придайте по-елипсовидна форма. Пържете фалафелите по 2 минути от всяка страна или докато придобият тъмно златист цвят и изплуват на повърхността. Готовите фалафели извадете върху кухненска хартия.
- 5. За Баба Гануш изпечете патладжаните, като преди това ги продупчите на няколко места. След като поизстинат, ги обелете и отстранете дръжката. Нарежете на едро и поставете в кухненски робот. Добавете нарязания магданоз и чесън. Настържете кората на 1 лимон и добавете сока на 2. Добавете останалите съставки и смелете до получаването на паста. Може да приготвите Баба Гануш и в хаванче.
- 6. Сервирайте топлите фалафели с плосък хляб, Баба Гануш, мариновани люти чушки и туршия от червено зеле.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Боб с манатарки
Рецепти Стоян и Лора
Запечен боб с домати и фета
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Стоян и Лора
Дип от жълт грах
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук