За тези малки фалафели трябва само да накиснете нахута от предишната нощ. Поднесете с Баба Гануш и плоски питки.

Продукти

  • За фалафелите:
  • 250 г сух нахут
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ½ ч.л. смлян кимион
  • щипка кайенски пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 стъбло селъри
  • 1 зелена люта ушка
  • 1 връзка кориандър
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка мента
  • 1 ч.л. сумак
  • сол и черен пипер
  • 100 мл олио
  • За Баба Гануш:
  • 2 патладжана
  • 2 скилидки чесън
  • 4 с.л. сусамов тахан
  • 2 лимона
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. Нахутът се накисва в студена вода за 1 нощ. След това се прецежда, като се запазва около 100 мл от водата. Отделете 1/3 от нахута.
  • 2. В кухненски робот сложете нарязаните лук, селъри, люта чушка и скилидките чесън. Добавете по-голямата част от нахута с водата и смелете. Добавете содата, кимиона, кайнския пипер и нарязаните пресни подправки. Смелете отново.
  • 3. Пресипете сместа в купа и добавете отделения нахут. Разбъркайте добре.
  • 4. Сипете олиото в дълбок тиган и го загрейте до 175 градуса. С помощта на лъжица загребвайте от сместа за фалафели, а с пръсти придайте по-елипсовидна форма. Пържете фалафелите по 2 минути от всяка страна или докато придобият тъмно златист цвят и изплуват на повърхността. Готовите фалафели извадете върху кухненска хартия.
  • 5. За Баба Гануш изпечете патладжаните, като преди това ги продупчите на няколко места. След като поизстинат, ги обелете и отстранете дръжката. Нарежете на едро и поставете в кухненски робот. Добавете нарязания магданоз и чесън. Настържете кората на 1 лимон и добавете сока на 2. Добавете останалите съставки и смелете до получаването на паста. Може да приготвите Баба Гануш и в хаванче.
  • 6. Сервирайте топлите фалафели с плосък хляб, Баба Гануш, мариновани люти чушки и туршия от червено зеле.

Свързани рецепти

Виж всички