Asam pedas по австралийски
Рецепта от: Адам Лайо
"Asam pedas" означава "кисело и пикантно". В тази версия на рецептата киселите и пикантни продукти са характерни за австралийската кухня.
Продукти
- 1 с.л. олио
- 100 г тамариндова паста + 3 ч.ч. гореща вода
- 6 листа лимонова мирта или 1 стрък лимонова трева
- 1 малък патладжан
- 6 бр. бамя
- 3 домата
- 6 сушени австралийски доматчета
- 500 г крокодилско месо или филе от бяла риба
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- ¼ ч.ч. виетнамска мента
- 3 фингър лайма
- За ремпата:
- 6 сушени люти чушки
- 2 см корен куркума
- 3 см корен джинджифил
- 3 скилидки чесън
- 1 глава червен лук
- 1 червена люта чушка
- 1 люта чушка „Птиче око“
- 2 см белакан
Начин на приготвяне:
- 1. За ремпата накиснете сухите люти чушки в гореща вода за 20 минути. Запечете пастата от сушени скариди белакан в сух тиган. В блендер сложете обелените и нарязани джиндифил, куркума, чесън, лук, люти чушки – пресни (почистени от дръжки и семки) и сухи, белакан и малко вода. Смелете.
- 2. Запържете ремпата в 1 с.л. олио, в тенджера, докато се мазнината се отдели от нея, а тя се сгъсти и потъмнее. Добавете водата, в която се е разтворила тамариндовата паста, като я прецедите. Добавете листата лимонова мирта или смачкан и начупен стрък лимонова трева. Добавете бамята, с предварително отстранена дръжка, нарязаните на едро патладжан и домати и сушените доматчета. Гответе 5 минути.
- 3. Щом зеленчуците омекнат, добавете нарязаното на едро филе от крокодил или от бяла риба и гответе на слаб огън още 5 минути. Овкусете със захар и сол. Накрая добавете листата мента и разрязаните наполовина фингър лаймчета. Разбъркайте и сервирайте.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове
Рецепти Марк Мориарти
Пържен морски дявол
Рецепти Нико Рейнолдс
Скариди с манго и кървавица на скара