"Asam pedas" означава "кисело и пикантно". В тази версия на рецептата киселите и пикантни продукти са характерни за австралийската кухня.

Продукти

  • 1 с.л. олио
  • 100 г тамариндова паста + 3 ч.ч. гореща вода
  • 6 листа лимонова мирта или 1 стрък лимонова трева
  • 1 малък патладжан
  • 6 бр. бамя
  • 3 домата
  • 6 сушени австралийски доматчета
  • 500 г крокодилско месо или филе от бяла риба
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • ¼ ч.ч. виетнамска мента
  • 3 фингър лайма
  • За ремпата:
  • 6 сушени люти чушки
  • 2 см корен куркума
  • 3 см корен джинджифил
  • 3 скилидки чесън
  • 1 глава червен лук
  • 1 червена люта чушка
  • 1 люта чушка „Птиче око“
  • 2 см белакан

Начин на приготвяне:

  • 1. За ремпата накиснете сухите люти чушки в гореща вода за 20 минути. Запечете пастата от сушени скариди белакан в сух тиган. В блендер сложете обелените и нарязани джиндифил, куркума, чесън, лук, люти чушки – пресни (почистени от дръжки и семки) и сухи, белакан и малко вода. Смелете.
  • 2. Запържете ремпата в 1 с.л. олио, в тенджера, докато се мазнината се отдели от нея, а тя се сгъсти и потъмнее. Добавете водата, в която се е разтворила тамариндовата паста, като я прецедите. Добавете листата лимонова мирта или смачкан и начупен стрък лимонова трева. Добавете бамята, с предварително отстранена дръжка, нарязаните на едро патладжан и домати и сушените доматчета. Гответе 5 минути.
  • 3. Щом зеленчуците омекнат, добавете нарязаното на едро филе от крокодил или от бяла риба и гответе на слаб огън още 5 минути. Овкусете със захар и сол. Накрая добавете листата мента и разрязаните наполовина фингър лаймчета. Разбъркайте и сервирайте.

Свързани рецепти

Виж всички