Печени сардини с чили
Рецепта от: Джейми Оливър

Скромните сардини в тази рецепта са изпечени на фурна, овкусени с люта чуша, семена фенел и магданоз и са поднесени със салата от рукола, нар и бадеми, запечено сирене Халуми и сладки смокини. Истинско пиршество!
Продукти
- За сардините:
- 8 сардини
- 4 скилидки чесън
- 1 лимон
- 1 червена люта чушка
- 1 малка връзка магданоз
- 1 ч.л. семена от фенел
- сол и черен пипер
- зехтин
- За салатата:
- 2 с.л. филирани бадеми
- 100 г рукола и кресон
- 50 г кълнове алфа-алфа
- 5 стръка мента
- 1 нар
- 1 с.л. бял винен оцет
- сол и черен пипер
- зехтин
- За халумито:
- 250 г сирене халуми
- 2 с.л. сусам
- 3 скилидки чесън
- 3 с.л. зехтин
- За смокините:
- 4 пресни смокини
- течен мед
- 2 стръка мента
- 0.5 лимон
- сок
Начин на приготвяне:
- 1. Сложете почистените, изкормените и добре измитите сардини в тавичка. Поръсете ги с 3-4 с.л. зехтин и със семена от фенел. Нарежете лютата чушка на тънки кръгчета под диагонал. Пресовайте скилидките чесън направо върху рибите. Нарежете магданоза заедно със стъблата му на много ситно. Изтискайте сока на лимона, а кожата му оставете в тавата. Поръсете със сол и черен пипер и хубаво разбъркайте всичко с ръце, като натъпквате от сместа и в коремите на рибите. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 10 минути.
- 2. За салатата сипете измитите и подсушени листа рукола и кресон в голяма чиния. Върху тях разпръснете кълновете. Разрежете нара на две половини. Хванете през разтворените си пръсти на едната си ръка едната половина и почукайте, за да паднат зърната му. Накъсайте листата мента върху салатата. В сух тиган запечете филираните бадеми до златисто.
- 3. За дресинга за салатата изтискайте в каничка сока на другата половина нар, като я стиснете силно с ръка. Добавете 3 пъти повече зехтин, оцета и сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Залейте салатата с дресинг непосредствено преди сервиране. Поръсете със запечени бадеми.
- 4. Нарежете халумито на филийки с дебелина 1 см. Поръсете ги със сусам, като хубаво го притиснете по повърхността на сиренето. В тиган сипете 2-3 с.л. зехтин и подредете парчетата сирене. Пържете сиренето от двете страни, до златисто, като внимавате да не го препържите, трябва отвътре да остане меко.
- 5. Поставете смокините върху дъска с широката част надолу. Разрежете ги на четвъртини, но не до край. Стиснете с пръсти, за да се разтворят като цвете. Подредете ги в кръг, по средата сложете купичка с мед, а отстрани резен лимон. Поръсете ги с лимонов сок, мед и ситно нарязани листа мента.
- 6. Намокрете леко с вода питките от двете им страни и ги затоплете в загрята фурна, като ги сложите направо върху решетката. Разрежете ги по средата, за да се отвори нещо като джоб и ги поднесете с печените сардини.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Давид Скоко
Паламуд с тиквички
Рецепти Давид Скоко
Маринована прясна аншоа с каперси
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Ейнсли Хариът
Плато от морски дарове с пикантен сос Тартар
Рецепти Джъстин Скофийлд
Тартин с аншоа и краставица
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела