Агнешко и патладжани с подправки с кускус и печени зеленчуци
Рецепта от: Нико Рейнолдс
Агнешките котлети и патладжаните се мариноват в ръчно приготвена смес от сухи подправки, след това се пекат на скара. Поднасят се с кускус с печени зеленчуци и сос от печен чесън и домати.
Продукти
- За маринатата:
- 2 лимона, настъргана кора и сок
- 1 ч.л. смлян черен пипер
- ½ ч.л. смлян джинджифил
- ½ ч.л. смлян бахар
- ¼ ч.л. смляно индийско орехче
- ¼ ч.л. смлян карамфил
- Щипка сол
- 6-8 агнешки котлета
- 4 патладжана
- За кускуса:
- 200 г арабски кускус
- 1 нар
- 2 червени чушки
- 2 глави лук
- шепа магданоз
- 200 мл зеленчуков бульон
- зехтин
- лимонов сок
- За соса:
- 1 лимон, сок
- 3 домата (на клонка)
- 1 глава чесън
- шепа магданоз
- 2 с.л. червен винен оцет
- сол и черен пипер
- За сервиране:
- лимонов сок
- 100 г сирене Фета
- магданоз
- 2 ч.л. сумак
Начин на приготвяне:
- 1. За маринатата настържете кората на 2 лимона в купичка и добавете сухите подправки и сол. Разбъркайте добре.
- 2. С помощта на ренде нарежете патладжаните на тънки, дълги филии. Подредете ги в тавичка и ги поръсете със сол. Оставете ги настрани за 10 минути, за да пуснат горчивия си сок. След това ги подсушете с кухненска хартия. Навийте всеки резен патладжан на рулце и набучете рулцата на шишчета. Ако използвате дървени или бамбукови, предварително ги накиснете във вода. Подредете шишчетата в голяма чиния или тавичка.
- 3. Пресипете половината от сухата марината в друга купичка и добавете към нея зехтин и лимонов сок. Разбъркайте добре и полейте патладжаните със сместа. Оставете настрани за 30 минути.
- 4. Поръсете агнешките котлети със сол и ги поставете в купа. Към останалата смес суха марината добавете също зехтин и лимонов сок и залейте котлетите. Разбъркайте добре и поставете в хладилник за 30 минути.
- 5. Подгответе барбекюто с жарава. Оформете 2 зони – с директен и индиректен огън.
- 6. Поставете главата чесън върху лист алуминиево фолио и я поръсете със сол и зехтин. Увийте във фолиото и поставете върху скарата, на директен огън. Печете 20 минути. Чушките, доматите и лука изпечете по средата на барбекюто, между двете зони, за 10-15 минути. След това увийте чушките в хартия или фолио за 10 минути.
- 7. Развийте чесъна и изтискайте вътрешността на скилидките в купата на блендер. Обелете доматите и добавете и тях. Добавете сока на 1 лимон, оцет, нарязан магданоз, сол и черен пипер. Пасирайте до гладкост.
- 8. Обелете лука и го нарежете. Обелете чушките, отстранете дръжките и семките им и ги нарежете също като лука. Смесете лука и чушките в купа и ги овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте.
- 9. Поставете кускуса в голяма стъклена купа и го залейте с горещия бульон. Бульонът трябва да покрива кускуса с 1 пръст отгоре. Покрийте с чиния и оставете настрани за 10 минути. След това го разрохкайте с вилица и добавете нарязаните печени зеленчуци към него. Добавете още малко зехтин и разбъркайте. Накрая поръсете със сирене Фета, зърна нар и ситно нарязан магданоз.
- 10. Поставете шишчетата с патладжани върху директния огън на скарата, а агнешките котлети – по средата, между двете зони. Печете патладжаните 10 минути, като ги обръщате регулярно. Агнешките котлети обръщайте на всеки 3 минути, докато вътрешната температура на месото достигне 48 градуса. Оставете котлетите да починат 5 минути.
- 11. Сервирайте агнешките котлети и шишчетата с патладжан в отделни чинии. Поръсете ги с лимонов сок, магданоз и сумак. Върху патладжаните натрошете сирене Фета. Поднесете с гарнитура от кускус с печени зеленчуци и сос от печен чесън.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Джейми Оливър
Кофта кебап с печено агнешко
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока