Агнешките котлети и патладжаните се мариноват в ръчно приготвена смес от сухи подправки, след това се пекат на скара. Поднасят се с кускус с печени зеленчуци и сос от печен чесън и домати.

Продукти

  • За маринатата:
  • 2 лимона, настъргана кора и сок
  • 1 ч.л. смлян черен пипер
  • ½ ч.л. смлян джинджифил
  • ½ ч.л. смлян бахар
  • ¼ ч.л. смляно индийско орехче
  • ¼ ч.л. смлян карамфил
  • Щипка сол
  • 6-8 агнешки котлета
  • 4 патладжана
  • За кускуса:
  • 200 г арабски кускус
  • 1 нар
  • 2 червени чушки
  • 2 глави лук
  • шепа магданоз
  • 200 мл зеленчуков бульон
  • зехтин
  • лимонов сок
  • За соса:
  • 1 лимон, сок
  • 3 домата (на клонка)
  • 1 глава чесън
  • шепа магданоз
  • 2 с.л. червен винен оцет
  • сол и черен пипер
  • За сервиране:
  • лимонов сок
  • 100 г сирене Фета
  • магданоз
  • 2 ч.л. сумак

Начин на приготвяне:

  • 1. За маринатата настържете кората на 2 лимона в купичка и добавете сухите подправки и сол. Разбъркайте добре.
  • 2. С помощта на ренде нарежете патладжаните на тънки, дълги филии. Подредете ги в тавичка и ги поръсете със сол. Оставете ги настрани за 10 минути, за да пуснат горчивия си сок. След това ги подсушете с кухненска хартия. Навийте всеки резен патладжан на рулце и набучете рулцата на шишчета. Ако използвате дървени или бамбукови, предварително ги накиснете във вода. Подредете шишчетата в голяма чиния или тавичка.
  • 3. Пресипете половината от сухата марината в друга купичка и добавете към нея зехтин и лимонов сок. Разбъркайте добре и полейте патладжаните със сместа. Оставете настрани за 30 минути.
  • 4. Поръсете агнешките котлети със сол и ги поставете в купа. Към останалата смес суха марината добавете също зехтин и лимонов сок и залейте котлетите. Разбъркайте добре и поставете в хладилник за 30 минути.
  • 5. Подгответе барбекюто с жарава. Оформете 2 зони – с директен и индиректен огън.
  • 6. Поставете главата чесън върху лист алуминиево фолио и я поръсете със сол и зехтин. Увийте във фолиото и поставете върху скарата, на директен огън. Печете 20 минути. Чушките, доматите и лука изпечете по средата на барбекюто, между двете зони, за 10-15 минути. След това увийте чушките в хартия или фолио за 10 минути.
  • 7. Развийте чесъна и изтискайте вътрешността на скилидките в купата на блендер. Обелете доматите и добавете и тях. Добавете сока на 1 лимон, оцет, нарязан магданоз, сол и черен пипер. Пасирайте до гладкост.
  • 8. Обелете лука и го нарежете. Обелете чушките, отстранете дръжките и семките им и ги нарежете също като лука. Смесете лука и чушките в купа и ги овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте.
  • 9. Поставете кускуса в голяма стъклена купа и го залейте с горещия бульон. Бульонът трябва да покрива кускуса с 1 пръст отгоре. Покрийте с чиния и оставете настрани за 10 минути. След това го разрохкайте с вилица и добавете нарязаните печени зеленчуци към него. Добавете още малко зехтин и разбъркайте. Накрая поръсете със сирене Фета, зърна нар и ситно нарязан магданоз.
  • 10. Поставете шишчетата с патладжани върху директния огън на скарата, а агнешките котлети – по средата, между двете зони. Печете патладжаните 10 минути, като ги обръщате регулярно. Агнешките котлети обръщайте на всеки 3 минути, докато вътрешната температура на месото достигне 48 градуса. Оставете котлетите да починат 5 минути.
  • 11. Сервирайте агнешките котлети и шишчетата с патладжан в отделни чинии. Поръсете ги с лимонов сок, магданоз и сумак. Върху патладжаните натрошете сирене Фета. Поднесете с гарнитура от кускус с печени зеленчуци и сос от печен чесън.

Свързани рецепти

Виж всички