Агнешкото месо се задушава 3 часа в тенджера заедно със сос от лук, домати и джоджен. В резултат се получава много крехко месо с гъст сос, а поръсено с гремолата от пресни подправки и настъргани цитрусови кори, ястието става шедьовър.

Продукти

  • 1 агнешки врат (нарязан на шайби)
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 2 глави лук
  • 250 мл червено вино
  • 250 мл телешки бульон
  • 1 консерва домати на кубчета (400 г)
  • 2 дафинови листа
  • 1 стрък джоджен
  • сол и черен пипер на вкус
  • За гремолатата:
  • кората от 1 портокал
  • кората от 1 лимон
  • 4 стръка магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък розмарин

Начин на приготвяне:

  • 1. Овкусете месото със сол и черен пипер и го запържете в тенджера със сгорещения зехтин. Извадете го.
  • 2. В същия съд запържете нарязания лук и наситнения чесън до златисто. Деглазирайте с виното. Добавете дафиновите листа. Сипете бульона и доматите.
  • 3. Добавете джоджена и подправете със сол и черен пипер на вкус. Върнете месото в съда. Гответе на тих огън под капак около 3 часа. Махнете капака и гответе още 30-40 минути, докато се редуцира соса.
  • 4. За гремолатата настържете корите на лимона и портокала. Наситнете магданоза и розмарина, а чесъна накълцайте на ситно. Разбъркайте всичко.
  • 5. Поднесете агнешкото с гремолатата.

Свързани рецепти

Виж всички