Задушено агнешко с гремолата
Рецепта от: Стоян и Лора
Агнешкото месо се задушава 3 часа в тенджера заедно със сос от лук, домати и джоджен. В резултат се получава много крехко месо с гъст сос, а поръсено с гремолата от пресни подправки и настъргани цитрусови кори, ястието става шедьовър.
Продукти
- 1 агнешки врат (нарязан на шайби)
- 3 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 2 глави лук
- 250 мл червено вино
- 250 мл телешки бульон
- 1 консерва домати на кубчета (400 г)
- 2 дафинови листа
- 1 стрък джоджен
- сол и черен пипер на вкус
- За гремолатата:
- кората от 1 портокал
- кората от 1 лимон
- 4 стръка магданоз
- 1 скилидка чесън
- 1 стрък розмарин
Начин на приготвяне:
- 1. Овкусете месото със сол и черен пипер и го запържете в тенджера със сгорещения зехтин. Извадете го.
- 2. В същия съд запържете нарязания лук и наситнения чесън до златисто. Деглазирайте с виното. Добавете дафиновите листа. Сипете бульона и доматите.
- 3. Добавете джоджена и подправете със сол и черен пипер на вкус. Върнете месото в съда. Гответе на тих огън под капак около 3 часа. Махнете капака и гответе още 30-40 минути, докато се редуцира соса.
- 4. За гремолатата настържете корите на лимона и портокала. Наситнете магданоза и розмарина, а чесъна накълцайте на ситно. Разбъркайте всичко.
- 5. Поднесете агнешкото с гремолатата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Джейми Оливър
Кофта кебап с печено агнешко
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока
Рецепти Стоян и Лора
Агнешка чорба