Печен агнешки бут
Рецепта от: Стоян и Лора
Агнешкият бут се покрива с резени сланина и се пече дълго. Сервира се с гарнитура от паста със спанак и джоджен и сос. Класическа рецепта за великденската трапеза!
Продукти
- 1 агнешки бут
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 корен пащърнак
- 150 г сланина
- 2 с.л. свинска мас
- 200 мл бира
- 2 с.л. подправка микс за агнешко месо
- За гарниране:
- 250 г пенне ригате
- 100 г бейби спанак
- 50 мл зехтин
- 2 скилидки чесън
- 1 стрък пресен джоджен
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Направете прорези в месото и хубаво го намажете със зехтин. Натрийте го с ароматната подправка за агнешко.
- 2. Обелете лука, моркова и пащърнака. Нарежете ги на кубчета.
- 3. В дълбока тава сложете бута и зеленчуците. Налейте бирата. Покрийте месото с тънки резени сланина. Добавете маста и налейте малко вода. Покрийте тавата с алуминиево фолио.
- 4. Загрейте фурната на 150 градуса и сложете ястието да се пече за 4 часа. След това махнете фолиото и запечете на 180 градуса, докато се образува хубава коричка.
- 5. Извадете месото от тавата и го оставете да почине. Прецедете соса от печенето и го редуцирайте на умерен огън.
- 6. Сварете пастата в подсолена вода до степен ал денте. Отцедете я и я изсипете в голяма купа със спанака. Налейте зехтина и разбъркайте - спанакът ще омекне от топлината на пастата.
- 7. Стрийте чесъна на паста с малко сол, накълцайте джоджена и ги сложете в купата със спанака. Разбъркайте.
- 8. Поднесете месото със соса и гарнитурата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Кофта кебап с печено агнешко
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока
Рецепти Стоян и Лора
Агнешка чорба