Агнешкият бут се покрива с резени сланина и се пече дълго. Сервира се с гарнитура от паста със спанак и джоджен и сос. Класическа рецепта за великденската трапеза!

Продукти

  • 1 агнешки бут
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 корен пащърнак
  • 150 г сланина
  • 2 с.л. свинска мас
  • 200 мл бира
  • 2 с.л. подправка микс за агнешко месо
  • За гарниране:
  • 250 г пенне ригате
  • 100 г бейби спанак
  • 50 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 стрък пресен джоджен
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Направете прорези в месото и хубаво го намажете със зехтин. Натрийте го с ароматната подправка за агнешко.
  • 2. Обелете лука, моркова и пащърнака. Нарежете ги на кубчета. 
  • 3. В дълбока тава сложете бута и зеленчуците. Налейте бирата. Покрийте месото с тънки резени сланина. Добавете маста и налейте малко вода. Покрийте тавата с алуминиево фолио.
  • 4. Загрейте фурната на 150 градуса и сложете ястието да се пече за 4 часа. След това махнете фолиото и запечете на 180 градуса, докато се образува хубава коричка. 
  • 5. Извадете месото от тавата и го оставете да почине. Прецедете соса от печенето и го редуцирайте на умерен огън.
  • 6. Сварете пастата в подсолена вода до степен ал денте. Отцедете я и я изсипете в голяма купа със спанака. Налейте зехтина и разбъркайте - спанакът ще омекне от топлината на пастата. 
  • 7. Стрийте чесъна на паста с малко сол, накълцайте джоджена и ги сложете в купата със спанака. Разбъркайте.
  • 8. Поднесете месото със соса и гарнитурата.

Свързани рецепти

Виж всички