Тези лесни за приготвяне и много вкусни агнешки котлети със средиземноморски подправки са перфектна рецепта за вечеря на открито, макар че може да ги приготвите и в грил-тиган, вместо върху скара. Котлетите са придружени от шишчета с чери домати и хляб.

Продукти

  • 8 агнешки котлета
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. сух риган
  • 1 ч.л. сушена мента
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. мека горчица
  • 1 лимон, кора и сок
  • сол и черен пипер
  • За шишчетата:
  • 16 чери доматчета
  • 2-3 скилидки чесън
  • 12 кубчета хляб с квас
  • 12 малки дафинови листа
  • зехтин

Начин на приготвяне:

  • 1. В тавичка направете маринатата като смесите зехтин, настъргана лимонова кора, сушен риган и мента, лимонов сок и намачкани скилидки чесън с щипка сол. Добавете горчицата и черен пипер. Разбъркайте добре.
  • 2. Поставете агнешките котлети в маринатата и хубаво ги оваляйте в нея. Оставете ги поне за 30 минути.
  • 3. Загрейте силно електрическа скара. Поставете агнешките котлети върху нея и печете по 4-5 минути от всяка страна.
  • 4. Пригответе шишчетата като нанизвате чери доматче, скилидка чесън, дафинов лист и кубче хляб. Повторете последователността на продуктите. Поръсете шишчетата със сол и зехтин и ги запечете върху скарата за кратко.
  • 5. Сервирайте по 2 агнешки котлета и 2 шишчета с чери домати в порция. Поднесете с картофена салата с черни маслини без костилки и саламурено сирене, овкусена с червен лук, чесън, сух риган, магданоз, зехтин и лимонов сок.

Свързани рецепти

Виж всички