Самоса е традиционно ястие  за Индия и Пакистан. Вместо малки тестени триъгълни джобчета, които се пържат, самоса може да се приготви и под формата на пай. Тестото за пая се приготвя от брашно, гореща вода и олио, а пълнежът от агнешка кайма, грах и картофи. Богата и засищаща плънка, обвита в хрупкаво тесто - какво по-хубаво от това!

Продукти

  • За пълнежа:
  • 5 с.л. зехтин
  • 3 малки глави лук
  • 1 ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 с.л. чесън на гранули
  • 1 с.л. семена кимион
  • 2 с.л. едър лют червен пипер
  • 500 г агнешка кайма
  • 500 г картофи
  • 200 г замразен грах
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • шепа пресен кориандър
  • За тестото:
  • 265 г брашно
  • 55 г брашно за хляб
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. куркума
  • 135 мл гореща вода
  • 65 г растителна мазнина
  • 1 яйце

Начин на приготвяне:

  • 1. За пълнежа нарежете на ситно лука и го запържете в тиган със загрятата мазнина заедно със солта, за около 5 минути. Добавете подправките и разбъркайте за 1-2 минути. Добавете каймата и я запържете докато стане тъмнокафява, като непрекъснато я разделяте на песъчинки. Добавете предварително обелените и нарязани на малки кубчета картофи и разбъркайте. Намалете силата на огъня, поставете капак и гответе около 20 минути, докато картофите омекнат. Щом картофите са готови, добавете замразения грах и разбъркайте. За да оберете излишната течност, добавете царевичното нишесте, разтворено в 2 с.л. студена вода. Разбъркайте за минута и дръпнете от огъня. Добавете нарязания на ситно кориандър и разбъркайте. Оставете настрани, докато изстине.
  • 2. За тестото сипете горещата вода в дълбок съд заедно с растителната мазнина. Оставете да се разтопи. В купа смесете двата вида брашно със солта и куркумата. Добавете сухите съставки към течните и разбъркайте до хомогенност. Омесете леко брашното и го извадете върху набрашнен плот.
  • 3. Работете с тестото докато то е топло. Оформете го на дебело руло. Отделете 1/3 от него и разточете останалата част във формата на кръг, малко по-голям от диаметъра на формата – 20 см. Прехвърлете тестото във форма с подвижно дъно и го напаснете по дъното и стените. Изсипете пълнежа за пая и го изравнете. Над пълнежа трябва да има борд от тесто от 1-2 см. Намажете борда с предварително разбито яйце.
  • 4. Разточете останалото тесто и покрийте пая с него. Хубаво съединете тестото по краищата. По средата на пая направете кръстовиден разрез, за да излиза парата. Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 60 минути, до тъмнозлатисто.

Свързани рецепти

Виж всички