Самоса пай
Рецепта от: Надия Хюсеин
Самоса е традиционно ястие за Индия и Пакистан. Вместо малки тестени триъгълни джобчета, които се пържат, самоса може да се приготви и под формата на пай. Тестото за пая се приготвя от брашно, гореща вода и олио, а пълнежът от агнешка кайма, грах и картофи. Богата и засищаща плънка, обвита в хрупкаво тесто - какво по-хубаво от това!
Продукти
- За пълнежа:
- 5 с.л. зехтин
- 3 малки глави лук
- 1 ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. смлян джинджифил
- 1 с.л. чесън на гранули
- 1 с.л. семена кимион
- 2 с.л. едър лют червен пипер
- 500 г агнешка кайма
- 500 г картофи
- 200 г замразен грах
- 2 с.л. царевично нишесте
- шепа пресен кориандър
- За тестото:
- 265 г брашно
- 55 г брашно за хляб
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. куркума
- 135 мл гореща вода
- 65 г растителна мазнина
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
- 1. За пълнежа нарежете на ситно лука и го запържете в тиган със загрятата мазнина заедно със солта, за около 5 минути. Добавете подправките и разбъркайте за 1-2 минути. Добавете каймата и я запържете докато стане тъмнокафява, като непрекъснато я разделяте на песъчинки. Добавете предварително обелените и нарязани на малки кубчета картофи и разбъркайте. Намалете силата на огъня, поставете капак и гответе около 20 минути, докато картофите омекнат. Щом картофите са готови, добавете замразения грах и разбъркайте. За да оберете излишната течност, добавете царевичното нишесте, разтворено в 2 с.л. студена вода. Разбъркайте за минута и дръпнете от огъня. Добавете нарязания на ситно кориандър и разбъркайте. Оставете настрани, докато изстине.
- 2. За тестото сипете горещата вода в дълбок съд заедно с растителната мазнина. Оставете да се разтопи. В купа смесете двата вида брашно със солта и куркумата. Добавете сухите съставки към течните и разбъркайте до хомогенност. Омесете леко брашното и го извадете върху набрашнен плот.
- 3. Работете с тестото докато то е топло. Оформете го на дебело руло. Отделете 1/3 от него и разточете останалата част във формата на кръг, малко по-голям от диаметъра на формата – 20 см. Прехвърлете тестото във форма с подвижно дъно и го напаснете по дъното и стените. Изсипете пълнежа за пая и го изравнете. Над пълнежа трябва да има борд от тесто от 1-2 см. Намажете борда с предварително разбито яйце.
- 4. Разточете останалото тесто и покрийте пая с него. Хубаво съединете тестото по краищата. По средата на пая направете кръстовиден разрез, за да излиза парата. Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 60 минути, до тъмнозлатисто.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Джейми Оливър
Кофта кебап с печено агнешко
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока
Рецепти Стоян и Лора
Агнешка чорба