Плънката на тези сарми с лозов лист е от агнешка кайма, ориз, лук и джоджен. Приготвят се бързо, а са неустоимо вкусни, поляти със сос от кисело мляко.

Продукти

  • 2 буркана лозови листа
  • 800 г смляно агнешко месо от бут
  • 200 г бисерен ориз
  • 2 връзки пресен лук
  • 1 връзка пресен чесън
  • 1 връзка джоджен
  • 1 връзка магданоз
  • 2 домата
  • 100 мл бяло вино
  • 100 мл зехтин
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус
  • За поднасяне:
  • 400 г кисело мляко
  • 1 скилидка чесън
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете на ситно лука, чесъна, магданоза и джоджена и ги сипете в голяма купа.
  • 2. Прибавете смляното месо и измития ориз.
  • 3.Овкусете със сол, черен пипер, червен пипер и половината от зехтина. Разбъркайте.
  • 4. С лозовите листа и плънката завийте стегнати сармички. Подредете ги в съд, на дъното на който сте сложили лозови листа.
  • 5. Отгоре поставете доматите, нарязани на шайби. Налейте виното и останалия зехтин. Гответе на слаб огън около час.
  • 6. Стрийте чесъна на паста с малко сол и с него овкусете млякото. Ако е нужно, добавете още сол. Сервирайте сармичките с млечния сос.

Свързани рецепти

Виж всички