Това е рецепта за малки хапки от агнешки кюфтенца, поднесени върху запечени в грил-тиган кръгчета маниока и поръсени с домашна майонеза. Корените маниока са добра алтернатива на така познатите ни картофи.

Продукти

  • 1 корен маниока
  • 2 с.л. зехтин
  • 500 г агнешка кайма
  • 1 с.л. настърган джинджифил
  • 1 скилидка чесън
  • 1 дълга червена люта чушка
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • сол и черен пипер
  • За соса:
  • ¾ ч.ч. майонеза
  • 1 лайм, кора и сок
  • 1 дълга червена люта чушка
  • 1 ч.л. сос „Срирача“
  • За сервиране:
  • листа кориандър
  • лайм

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа сипете каймата и към нея добавете фино настърганите джинджифил и чесън, нарязания на тънки кръгчета пресен лук и нарязаната на ситно люта чушка, без семки. Овкусете със сол, черен пипер и кимион. Омесете каймата много добре с ръце.
  • 2. С мокри ръце оформете кюфтенца с големината на орех. След това ги сплескайте, за да станат плоски.
  • 3. Загрейте 1-2 с.л. зехтин в тиган и изпържете кюфтенцата в него, за 1-2 минути от всяка страна.
  • 4. Обелете корена маниока и го нарежете на кръгчета с дебелина 2 см. Поръсете ги от двете страни със сол, черен пипер и обилно със зехтин. Поставете ги в загрят грил-тиган и ги печете 3-4 минути от двете страни, докато омекнат.
  • 5. За соса смесете майонезата с фино настърганата кора на лайма и сока му и лютия сос. Добавете и нарязана на тънки кръгчета люта чушка, без семки. Разбъркайте добре.
  • 6. Върху кръгче печена маниока поставете кюфтенце. Върху него разстелете майонезен сос. Поръсете с нарязани листа кориандър и сок от лайм.

Свързани рецепти

Виж всички