Рецепта за едно наистина изискано ястие, подходящо за споделяне с близки и приятели на празнична трапеза. Картофите се варят, а след това се пекат в сметана. Агнешките котлети се запечатват в тиган и се допичат във фурната. Сосът с пресни подправки е студен.

Продукти

  • 800 г агнешки котлети
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 скилидки чесън
  • 1 стрък розмарин
  • 50 г краве масло
  • черен пипер на вкус
  • За соса:
  • 1/4 връзка магданоз
  • 1 стрък мента
  • 1 стрък риган
  • 1 скилидка чесън
  • 2 стръка пресен лук
  • 4 с.л. студено пресован зехтин
  • За картофите:
  • 800 г картофи
  • 200 мл тeчна животинска сметана
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 скилидки чесън
  • 50 г краве масло
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. За картофите обелете и нарежете на тънки филийки картофите. Изсипете сметаната и млякото в дълбок съд. Добавете смачканите скилидки чесън, филийките картофи, овкусете със сол. Сложете на огъня и гответе, докато картофите леко омекнат – 5-7 минути. Овкусете с черен пипер.
  • 2. Изсипете сместа в намaзана с масло тава и се опитайте колко е възможно да подредите картофите. Сложете парченца масло и отгоре.
  • 3. Изпечете в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 30 минути. Оставете да се охладят.
  • 4. Почистете котлетите с остър нож. Намажете ги със зехтин и соев сос и ги овкусете с черен пипер. Запържете ги до златисто от всяка страна в добре загрят тиган.
  • 5. Дръпнете от котлона. Добавете маслото, чесъна и розмарин.
  • 6. Поставете съда с месото в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-12 минути.
  • 7. Извадете котлетите и ги оставете да починат 5-7 минути преди да ги нарежете.
  • 8. Нарежете магданоза, лука, ментата, ригана и чесъна и ги смелете в блендер заедно със зехтина. Ако е нужно, долейте 3-4 с.л. вода.
  • 9. С помощта на ринг изрежете запечените картофи и ги затоплете в добре загрята фурна.
  • 10. Сервирайте месото заедно с картофите и соса. По желание украсете със стрък розмарин.

Свързани рецепти

Виж всички