Това е класическа българска рецепта за печено агнешко за Великден. Агнешката плешка се пълни със запържен ориз с пресен лук и пресни подправки - джоджен и магданоз и се пече дълго, покрита с фолио. Накрая се отвива, за да може да се образува хрупкава коричка.

Продукти

  • 1 предна агнешка четвъртинка (плешка с ребра)
  • 8 връзки пресен лук
  • 1 връзка джоджен
  • 2 връзка магданоз
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 125 г краве масло
  • 200 г ориз
  • 200 мл бяло вино
  • 200 г кисело мляко
  • 1 с.л. доматен концентрат
  • 1 ч.л. пипер меланж
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • С помощта на нож направете прорез между ребрата и плешката. Трябва да се получи „джоб“.
  • Наситнете пресния лук, магданоза и джоджена.
  • Нарежете на сравнително дребно лука и чесъна. Запържете ги в маслото. Добавете ориза и го запържете. Трябва да стане стъклен.
  • Налейте 100 мл от виното и 200 мл вода. Добавете доматения концентрат. Щом течността се абсорбира, дръпнете от котлона и разбъркайте с магданоза, джоджена и пресния лук. Овкусете със сол, пипер меланж и червения пипер.
  • Овкусете хубаво плешката отвън и отвътре със сол и пипер меланж. Напълнете плешката със сместа и я зашийте. Поставете я в голяма тава и налейте малко вода и останалото вино.
  • Разбъркайте киселото мляко със сол, пипер меланж и пушения червен пипер.
  • Намажете плешката с овкусеното кисело мляко. Покрийте с лист хартия за печен и след това - с алуминиево фолио.
  • Печете на 150 градуса 4 часа и 30 минути. След това отстранете фолиото и хартията и върнете във фурната на 200 градуса за 10-15 минути, докато се запече и придобие златиста коричка.
  • * Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако е без вентилатор, печете на 200 градуса.

Свързани рецепти

Виж всички