Пълнена агнешка плешка
Рецепта от: Стоян и Лора
Това е класическа българска рецепта за печено агнешко за Великден. Агнешката плешка се пълни със запържен ориз с пресен лук и пресни подправки - джоджен и магданоз и се пече дълго, покрита с фолио. Накрая се отвива, за да може да се образува хрупкава коричка.
Продукти
- 1 предна агнешка четвъртинка (плешка с ребра)
- 8 връзки пресен лук
- 1 връзка джоджен
- 2 връзка магданоз
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 125 г краве масло
- 200 г ориз
- 200 мл бяло вино
- 200 г кисело мляко
- 1 с.л. доматен концентрат
- 1 ч.л. пипер меланж
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- С помощта на нож направете прорез между ребрата и плешката. Трябва да се получи „джоб“.
- Наситнете пресния лук, магданоза и джоджена.
- Нарежете на сравнително дребно лука и чесъна. Запържете ги в маслото. Добавете ориза и го запържете. Трябва да стане стъклен.
- Налейте 100 мл от виното и 200 мл вода. Добавете доматения концентрат. Щом течността се абсорбира, дръпнете от котлона и разбъркайте с магданоза, джоджена и пресния лук. Овкусете със сол, пипер меланж и червения пипер.
- Овкусете хубаво плешката отвън и отвътре със сол и пипер меланж. Напълнете плешката със сместа и я зашийте. Поставете я в голяма тава и налейте малко вода и останалото вино.
- Разбъркайте киселото мляко със сол, пипер меланж и пушения червен пипер.
- Намажете плешката с овкусеното кисело мляко. Покрийте с лист хартия за печен и след това - с алуминиево фолио.
- Печете на 150 градуса 4 часа и 30 минути. След това отстранете фолиото и хартията и върнете във фурната на 200 градуса за 10-15 минути, докато се запече и придобие златиста коричка.
- * Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако е без вентилатор, печете на 200 градуса.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока
Рецепти Стоян и Лора
Агнешка чорба
Рецепти Стоян и Лора
Агнешки котлети с картофи „Дофиноа“