Това е рецепта за бавно печен агнешки бут в барбекю с капак. Първо в месото се втрива смес от сухи подправки, след това през определен период от време месото се пръска с шприц от подправки, чесън и вода. Накрая месото се увива във фолио и се пече още 2 часа. В резултат ще получите ароматно агнешко, което само се къса.

Продукти

  • 1 агнешки бут (1.6 кг)
  • За сухата марината:
  • 2 с.л. сумак
  • 2 с.л. сушена мента
  • 2 с.л. сушен босилек
  • 1 с.л. сушен риган
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. сол
  • За шприца:
  • 4 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 2 дафинови листа
  • 1 стрък розмарин
  • 3 с.л. сол
  • 500 мл вода

Начин на приготвяне:

  • 1. За шприца сипете водата в тенджерка и пуснете в нея дафиновите листа и стръка розмарин. Добавете и солта. Изчакайте водата да се загрее леко. Пробийте дупчици в капачката на малка пластмасова бутилка. В бутилката сложете обелените скилидки чесън, червения пипер и сушения риган. Прехвърлете стръка розмарин и дафиновите листа. Залейте с топлата вода. Затворете бутилката и разклатете много добре.
  • 2. Изрежете част от излишната мазнина на месото. Направете повърхностни разрези в месото. Смесете в купичка подправките за сухата марината и разбъркайте. След това поръсете много добре целия бут и втрийте подправките в месото.
  • 3. Поставете агнешкия бут в барбекю с капак и с функция за опушване (т.е. с комин), на жарава. Печете месото общо 5 часа. Като минат 1 ½ ч., напръскайте месото с шприца и затворете капака. Продължете да пръскате месото с шприца на всеки 20 минути, докато останат 2 часа от печенето. Напръскайте го за последен път и го увийте в два листа алуминиево фолио. Върнете върху скарата и печете 2 часа.
  • 4. Сервирайте агнешкия бут, като накъсате месото с вилица. Поръсете с листа кориандър.

Свързани рецепти

Виж всички