Кофта кебап с печено агнешко

Кофта кебап с печено агнешко

Начин на приготвяне:

1. За кофта кебапа може да използвате агнешко от плешка, гърди или бут. Отстранете жилите на месото и го нарежете на парчета по 2.5 см.
2. Сложете нарязаното месо в кухненски робот или блендер заедно с шам-фъстъка, листенцата мащерка, лютия червен пипер, кимиона, сумака, солта и черния пипер. Добавете и фино настъргана лимонова кора. Смелете месото на едро.
3. С ръце залепете месото по дължината на метални шишове. Препоръчително е да оставите така приготвените шишчета в хладилник за около 2 часа. След това ги поръсете със зехтин и ги изпечете от всички страни, по 3 минути от всяка, върху добре загрята скара или грил-тиган.
4. В купа сложете листата магданоз. Нарежете на много тънки шайби лука и го добавете. Поръсете със сол, сока на 0.5 лимон и зехтин. Намачкайте с ръце лука и магданоза.
5. В друга купа смесете измити и подсушени листа различни видове салати. Добавете листата мента и поръсете със сол, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте добре.
6. Затоплете питките в тиган или върху скарата. По средата на всяка питка сложете малко зелена салата, а върху нея магданоз с лук. Извадете месото на едно шишче и го начупете върху питката на едри парчета. Поръсете с малко лют червен пипер, кимион, сумак, сол и листенца мащерка. Поръсете с малко зехтин. Смесете всичко много добре. Накрая сипете 1-2 ч.л. кисело мляко и завийте питката.

Продукти

  • 500 г агнешко месо
  • 2 с.л. прясна мащерка
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • 1.5 ч.л. смлян кимион
  • 2 ч.л. сумак
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • сол и черен пипер
  • шепа ядки шам-фъстък
  • 1 връзка прясна мента
  • 1 глава червен лук
  • 1 лимон
  • сок
  • 1 връзка магданоз
  • зехтин
  • 4 арабски питки
  • 4 с.л. кисело мляко

Свързани рецепти