Кофта кебап с печено агнешко
Рецепта от: Джейми Оливър
Тези пикантни шишчета с агнешко месо могат да се приготвят както на скара, така и в грил-тиган. Пекат се само по 3 минути от всяка страна. Сервират се в питка със зелена салата, лук и магданоз.
Продукти
- 500 г агнешко месо
- 2 с.л. прясна мащерка
- 1 ч.л. лют червен пипер
- 1.5 ч.л. смлян кимион
- 2 ч.л. сумак
- 1 лимон
- настъргана кора
- сол и черен пипер
- шепа ядки шам-фъстък
- 1 връзка прясна мента
- 1 глава червен лук
- 1 лимон
- сок
- 1 връзка магданоз
- зехтин
- 4 арабски питки
- 4 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
- 1. За кофта кебапа може да използвате агнешко от плешка, гърди или бут. Отстранете жилите на месото и го нарежете на парчета по 2.5 см.
- 2. Сложете нарязаното месо в кухненски робот или блендер заедно с шам-фъстъка, листенцата мащерка, лютия червен пипер, кимиона, сумака, солта и черния пипер. Добавете и фино настъргана лимонова кора. Смелете месото на едро.
- 3. С ръце залепете месото по дължината на метални шишове. Препоръчително е да оставите така приготвените шишчета в хладилник за около 2 часа. След това ги поръсете със зехтин и ги изпечете от всички страни, по 3 минути от всяка, върху добре загрята скара или грил-тиган.
- 4. В купа сложете листата магданоз. Нарежете на много тънки шайби лука и го добавете. Поръсете със сол, сока на 0.5 лимон и зехтин. Намачкайте с ръце лука и магданоза.
- 5. В друга купа смесете измити и подсушени листа различни видове салати. Добавете листата мента и поръсете със сол, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте добре.
- 6. Затоплете питките в тиган или върху скарата. По средата на всяка питка сложете малко зелена салата, а върху нея магданоз с лук. Извадете месото на едно шишче и го начупете върху питката на едри парчета. Поръсете с малко лют червен пипер, кимион, сумак, сол и листенца мащерка. Поръсете с малко зехтин. Смесете всичко много добре. Накрая сипете 1-2 ч.л. кисело мляко и завийте питката.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока
Рецепти Нико Рейнолдс
Агнешко и патладжани с подправки с кускус и печени зеленчуци