Кофта кебап с печено агнешко
Рецепта от: Джейми Оливър
1. За кофта кебапа може да използвате агнешко от плешка, гърди или бут. Отстранете жилите на месото и го нарежете на парчета по 2.5 см.
2. Сложете нарязаното месо в кухненски робот или блендер заедно с шам-фъстъка, листенцата мащерка, лютия червен пипер, кимиона, сумака, солта и черния пипер. Добавете и фино настъргана лимонова кора. Смелете месото на едро.
3. С ръце залепете месото по дължината на метални шишове. Препоръчително е да оставите така приготвените шишчета в хладилник за около 2 часа. След това ги поръсете със зехтин и ги изпечете от всички страни, по 3 минути от всяка, върху добре загрята скара или грил-тиган.
4. В купа сложете листата магданоз. Нарежете на много тънки шайби лука и го добавете. Поръсете със сол, сока на 0.5 лимон и зехтин. Намачкайте с ръце лука и магданоза.
5. В друга купа смесете измити и подсушени листа различни видове салати. Добавете листата мента и поръсете със сол, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте добре.
6. Затоплете питките в тиган или върху скарата. По средата на всяка питка сложете малко зелена салата, а върху нея магданоз с лук. Извадете месото на едно шишче и го начупете върху питката на едри парчета. Поръсете с малко лют червен пипер, кимион, сумак, сол и листенца мащерка. Поръсете с малко зехтин. Смесете всичко много добре. Накрая сипете 1-2 ч.л. кисело мляко и завийте питката.
Продукти
- 500 г агнешко месо
- 2 с.л. прясна мащерка
- 1 ч.л. лют червен пипер
- 1.5 ч.л. смлян кимион
- 2 ч.л. сумак
- 1 лимон
- настъргана кора
- сол и черен пипер
- шепа ядки шам-фъстък
- 1 връзка прясна мента
- 1 глава червен лук
- 1 лимон
- сок
- 1 връзка магданоз
- зехтин
- 4 арабски питки
- 4 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол